Стана при самозащита, при самозащита, крещи ошашавен 19-годишен младеж насред улица “Бесарабия” в кв. “Левски” в София.

До него се превива друго момче, а от корема му шурти кръв.

Случката се разиграва около 16,40 ч на 1 септември 2014 г. пред очите на 6-7 техни връстници и едно ридаещо момиче, петима контрольори от Центъра за градска мобилност към Столичната община и двама униформени полицаи.

Те са на по-малко от ръка разстояние от младежите. А в тревата се търкаля окървавен сгъваем нож.

Уплашеното момче е Митко Мирчев от кв. “Христо Ботев”, а раненият е 17-годишният републикански шампион по бокс до 70 кг за младежи и национален състезател Евгени Тодоров от кв. “Левски”. Момичето до тях, което плаче и вика за помощ, е 17-годишната Деница, заради която се стига до сблъсък между момчетата, завършил със смъртта на боксьора.

На 30 септември 20-годишният вече Митко ще се изправи пред Софийския градски съд.

Той е обвинен в убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, за което може да получи до 5 г. затвор. При самопризнание наказанието му може да бъде намалено.

Враждата между момчетата е от няколко месеца преди убийството. В основата са чувствата им към Деница. Тя първо е гадже с Евгени, но двамата се разделят, след което тръгва с Митко, твърди прокуратурата. Съперниците ревнуват девойката. Единият иска да си я върне, другият е притеснен да не му бъде отнета.

Срещат се почти всеки ден и не пропускат да се скарат, щом се изправят лице в лице, а враждата се пренася и във фейсбук.

Поредният им скандал е на 22 юли  2014 г. Около 22,30 ч Евгени е на автобусната спирка на ул. “Бесарабия” заедо със свой приятел. Спирката е на метри от дома на Деница.

Неочаквано се появява момичето заедно с гаджето си Митко.

След като погледите им се срещат, започват да хвърчат искри и обидни реплики. Няколко минути младежите само си разменят псувни, но в един миг кръвта им кипва и те се нъхвърлят с юмруци един срещу друг.

Съзнавайки, че противникът му е републикански шампион по бокс, Митко вади метален бокс, който носи у себе си, и започва с него да удря Евгени. До по-тежки последици не се стига, защото приятели се хвърлят да ги разтървават.

За известно време враждата им се пренася изцяло във фейсбук.

“Аз ще те излежа тебе, ще те убия и после ще си го излежа”, пише Митко в социалната мрежа.

Не минава и ден, в който двамата да не избълват злостни коментари и заплахи във фейсбук. Псуват се и се заканват да си разчистят сметките, като в същото време се и въоръжават. Митко, който поначало обича да ходи с ножове и бокс, си купува сгъваем нож, а Евгени - сгъваема телескопична палка. Двамата не се разделят с оръжията си в очакване на мига, когато ще премерят сили.

На 1 септември, понеделник, съдбата им урежда фатална среща. Митко и Деница се разхождат на улицата до блока ѝ. От другата страна на платното се движи Евгени с компания.

“Това предизвиква ново напрежение между двамата”, пише в обвинителния акт на Софийската градска прокуратура.

Евгени и Митко се спират на място и започват да си подвикват: “Ела да те видя, бе, да се разберем като мъже”, крещи Евгени. Митко не му остава длъжен. “Ще те смажа, ще те убия”, репчи се той от другата страна на тротоара. Виковете им са толкова силни, че привличат вниманието на петимата контрольори и двамата полицаи, тръгнали на проверка за нередовни пътници по автобусите, които се движат в кв. “Левски”.

Униформените Димитър Чаков и Димитър Шишков осъзнават, че заканите съвсем не са безобидни, и се насочват към момчетата. Шишков вика:

“Стой, полиция”, и заедно с колегата си се затичват към наежените тийнейджъри.

Те обаче се оказват по-бързи от полицаите. Евгени се втурва към съперника си и в движение разпъва палката. И Митко с резки скокове “лети” към съперника си със сгъваемия нож в ръка. Преди полицаите да успеят да се намесят, двамата се сблъскват по средата на платното.

Митко наръгва Евгени в корема и гърдите. Острието попада в лявата част на гръдния кош и в лявото междуребрие.

“Наръга ме”,вика Евгени и се превива на две.

В този момент до него стигат полицаите, които само секунда по-рано са можели да предотвратят сблъсъка.

Щом разбира какво е направил, Митко хвърля ножа в тревата. “При самозащита”, повтаря той. Полицаите го закопчават с белезници и викат колеги от 5-о РПУ и Бърза помощ. Митко е арестуван.

Лекарите откарват боксьора в “Пирогов”, където от кръвозагуба той умира в 18,35 ч.

“Не съм го направил нарочно и по-добре да бяха убили мен”, казва Митко на разпита. Той твърди, че 7 месеца по-рано Евгени го е ударил безпричинно.

Според близките на Митко Евгени раздавал удари не само на ринга, но често и на улицата. Срещу убитото момче имало множество жалби в полицията, и то именно за побой, твърдят те.

На разпита Деница, която е очевидец на трагедията, твърди, че Евгени никога не е казвал, че е влюбен в нея. Момичето обичало Митко, който пък се страхувал от Евгени и затова носел нож.

Двамата много се обичали.

Връзката им била от няколко години, твърдят приятелите на Митко в ромския кв. “Христо Ботев”. Всеки ден си гостували. Младежът работел по строежите, за да се издържа. Официално се води безработен, със средно образование.

Защитната версия на близките е, че Евгени нарочно е причаквал Митко на спирката до блока на гаджето му, за да го нападне.

Приятелите твърдят, че сгъваемият нож всъщност било малко ножче за храна, което той носел само за да се защити от Евгени, който пък от месеци го дебнел.

“Митко е много кротък. Не е конфликтен, не се биеше, каквато е славата на Евгени в квартала” , казва негов приятел.

Той обаче признава, че чувствата на боксьора към Деница не били изстинали, въпреки че тя не искала да е с него.

Приятелите на Евгени пък са на съвсем друго мнение. Според тях Митко е търсел повод да се скара с боксьора.

Той умишлено го предизвиквал във фейсбук, за да го изкара от равновесие. А всъщност Евгени имал друго гадже и въобще не се интересувал от Деница.

На делото на 4 септември 2014 г., на което се решава дали Митко да остане в ареста, Деница е в залата и не спира да плаче.

Няколко месеца по-късно - през януари, любимият ѝ е освободен срещу 1000 лв. гаранция.

Приятели на Евгени и Митко се заканват да дойдат в съдебната зала, за да подкрепят близките на двете момчета.

Делото може да приключи и в едно заседание, ако Митко признае вината си и поиска съкратено дело без разпит на свидетели и вещи лица.

Освен по спорта Евгени Тодоров бил запален и по татуировките, което личи и от многобройните му снимки във фейсбук, на които той гордо показва татусите си. Дори правел татуировки на приятели вкъщи. Месеци преди убийството от чужбина му доставили машинка за татуси.

Мечтата му била обаче да стане професионален боксьор и след рождения си ден през декември е щял да бъде включен в състезанията за мъже. Той от малък ходел по спортните зали и се запалил по бокса.

Не пушел, не пиел, не взимал наркотици. Учеше за фризьор, но голямата му любов бяха спортът и татуировките, казват приятелите му.

17 свидетели и 13 вещи лица, направили медицинската, психиатричната и психологическата експертиза, са призовани за делото на 30 септември.

Сред тях са приятелите на двете момчета, станали очевидци на трагедията и фаталната Деница, която трябва да бъде разпитана непосредствено след двамата полицаи.

Според психолозите Митко е съзнавал действията си.

Прокуратурата твърди, че постъпката му е превишила пределите на неизбежната отбрана, защото, носейки нож, той ясно е разбирал, че може да убие човек. А самият Евгени не е бил въоръжен и не е насочил към съперника си оръжие.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg