Митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 118 221 лева при проверка на товарен микробус, излизащ от страната, съобщиха от регионалния пресцентър на митниците в Свиленград.

Случаят е от около 4:40 ч. вчера, когато на пункта пристига товарен микробус с турска регистрация от Великобритания през България за Турция. Превозното средство с водач турски гражданин е селектирано за щателна митническа проверка. При нея се установява, че в специално изградени тайници и във фабрични кухини са укрити пакети, съдържащи британски и шотландски паундове с различен номинал.

Общото количество на откритата недекларирана валута е 484 160 британски паунда и 11 240 шотландски паунда, равняващи се на 1 118 221 лева.

По случая е образувано бързо производство. Шофьорът Ш. А., 30 г., е привлечен като обвиняем и задържан за срок от 72 часа с постановление на прокурор. 

От началото на годината до момента митническите служители на "Капитан Андреево" са открили недекларирана валута с левовата равностойност за над 12 100 000 лева, уточняват от митницата.