Митничари откриха 13 700 евро в купюри от 50 до 500 евро в чорапите и в джобовете на панталоните на румънец, влязъл в България през Турция.

Автомобилът с румънска регистрация е селектиран от митническа мобилна група за щателна митническа проверка, а от Гранична полиция постъпва искане заради съмнения за нелегални акцизни стоки.

В багажника митническите служители се натъкват на пригоден тайник в естествените кухини над калника. Вътре е укрит добре запечатан плик, съдържащ общо 166 пръстени, гривни, висулки, синджири, включително и две пластини от бях метал. Според първоначалната експертиза всички изделия са изработени от сребро. Установено е, че сребърните изделия са собственост на един от пътниците. Малко по-късно именно у него са открити и парите.

В обувките на шофьора, митническите служители откриват 11 златни пластини с различни размери и общо тегло 355 грама. Златните заготовки са разстлани над стелките и притиснати от стъпалата на шофьора. В ръчния му багаж митническите служители откриват и 60 кутии цигари без акцизен бандерол.

Срещу двамата нарушители - шофьора на колата и единия от пътниците, румънски граждани от Букурещ, са съставени актове по Валутния закон и Закона за митниците. Изделията от благородни метали и недекларираната валута подлежат на отнемане в полза на държавата.

TrafficNews.bg