„Пихме, дойдоха още трима. Бира пихме, напиха се. Исмаил се нервира, отиде при човека, хвана го и го удари. Отидох да ги разтърва. Взех Исмаил, той беше пиян и тръгнахме. После решихме да се върнем да пием пак. Тича към него Исмаил и пак го удря, взе чантата и отидох да мисля какво да обяснявам. Отидох вкъщи и оставих Исмаил там сам, после ме взеха полицията. Не го пипах този човек“, това разказа за фаталната нощ 17-годишният Митко Асенов, който е единият от двамата обвиняеми за жестокото убийство, придружено от грабеж, в Асеновград.

Така младежът хвърли цялата вина върху приятеля си 15-годишния Исмаил Асан, който пък запази пълно мълчание. Въпреки обясненията съдията по делото остави и Исмаил и Митко в ареста за постоянно, като посочи, че са налице всички предпоставки за задържането им.

„Има доказателство за авторство на деянието, което се квалифицира като тежко умишлено престъпление. Има опасност да се укрият, както и да извършат ново престъпление“, изрази становище съдия Маркова.

Брутално убийство: Непълнолетните роми скачали върху главата на мъжа в АсеновградТаксиджия сигнализирал на полицията, но било късно

В началото на днешното заседание от папките по делото изплуваха зловещи подробности за убийството на 48-годишния мъж. Според обвинението жертвата е била убита по особено жесток и мъчителен начин. Първо Исмаил му е забил удар в носа, с който го е счупил е шурнала кръв. От удара мъжът е паднал и е останал да лежи на земята. Ромите взели чантата му с 3 лева, телефон и ключове и отишли да купят алкохол от близък магазин. На връщане Исмаил започнал да скача върху главата и лицето на мъжа, както и да го стиска за врата. Асеновградчанина е починал, като се е задушавал от стичащата се кръв в гърлото му.

Според адвокатските пледоарии Исмаил е бил много пиян и даже е лежал до трупа, когато на мястото са пристигнали полицаи.

„Няма достатъчно доказателства за извършване на убийството, както и че двамата са действали и извършили грабеж. Доказателствата са разнопосочни. Исмаил е бил пиян, пил е в парка. Той не е разбира какво прави“, посочи адвокат Карадимов в полза на Асан.

И двете момчета поискаха да останат под надзор в Детска педагогическа стая. Оказа се обаче, че Митко е крал от църква, а съратникът му Исмаил има три регистрации за кражби.

Прокуратурата обаче категорично не се съгласи със защитата и поиска постоянно задържане на двете непълнолетни лица, като допълни, че престъплението е жестоко. Съдия Маркова категорично се съгласи с исканията на държавното обвинение и реши 15-годишния Исмаил Асан и 17-годишния Митко Асенов да останат в ареста.