Порожанов след 2 часа разпит: Не бях близък с Миню Стайков, но съм готов с оставка

Ако има виновни служители от фонд "Земеделие", да си понесат отговорността, заяви министърът

София 09.05.2019 13:40 2008 0
Порожанов след 2 часа разпит: Не бях близък с Миню Стайков, но съм готов с оставка

Министърът на земеделието Румен Порожанов отрече като шеф на фонд "Земеделие" да е бил близък с разследвания за измами с европари бизнесмен Миню Стайков.  Близо два часа той беше разпитван в спецпрокуратура по новото дело срещу алкохолния бос за злоупотреби с еврофондове по две програми за инвестиции в земеделското стопанство и конверсия за лозя. 

На въпрос дали е бил в отпуск, когато са се одобрявали във фонда документите за субсидии на фирми, свързани с Миню Стайков, Порожанов отговори, че не разбира въпроса. Той добави, че кандидатстването е протичало през различни етапи. Попитан дали ще подаде оставка, министърът отвърна, че е готов, когато премиерът му я поиска.

Порожанов беше привикан като свидетел, в качеството му на бивш директор на Държавен фонд "Земеделие". Освен него ще бъдат разпитани и други държавни служители. Порожанов коментира, че не чувства абсолютна никаква вина за злоупотребите с еврофондовете. От думите му се разбра, че не влиза във функциите на  Държавен фонд „Земеделие“ да проверява дали определени хора са поставени лица и дали има някаква връзка или договорка между тях. Работата на фонда е просто да провери самия кандидат и дали всичко по документите е изрядно. 

"Контрол се осъществява по абсолютно всички процедури, които са във Държавен фонд "Земеделие", каза земеделският министър.

По думите му всяко едно одобрение минава по йерархията на десетки контролни лица и ако има служители, които са допуснали нарушения трябва да понесат някаква отговорност. 

Той отбеляза, че процесите на одобряване на проекти и отпускане на средства се контролират по всички акредитирани процедури.

Министър Порожанов коментира още, че проблеми винаги е имало в рамките на една или друга мярка, но в конкретните случаи за Миню Стайков и къщите за гости, става дума за поведение на бенефициенти извън работата на фонда, след одобрението на проекта.

Според повдигнатото ново обвинение на Стайков- за злоупотреби с еврофондове той е използвал деца на свои служители за източването на пари по различни земеделски програми, заради което спецсъдът го остави в ареста. Най-тежката мярка за неотклонение беше поставена непосредствено след като изтече 8-месечният максимален срок за задържането му по първото му обвинение.

Общо 18 млн. лева са средствата по двете програми, които групата около Стайков искала да усвои. Реално са получили обаче само 5 млн. лева. Според заместник главния прокурор Иван Гешев другите са били опазени благодарение на усилията на спецобвинението и въпреки трудностите, срещнати от служители на Държавен фонд "Земеделие". 

Изпрати новина