51-годишен мъж е укривал факта, че майка му е починала цели 3 години, живеейки с разлагащите се тленни останки на жената в къщата им в град Бяла.

По първоначални данни жената е издъхнала през месец май, когато е била на 79 години. 51-годишният мъж в продължение на 3 години е укривал смъртта на майка си, с цел да получава вместо нея пенсията й, твърдят от прокуратурата.

Пред служителите на НОИ и съседите мъжът твърдял, че тя се лекува в Русе и по здравословни причини не може да се явява сама да получава парите от пенсията си в брой. При извършена проверка в жилището й след получаването на пенсията за месец април 2018 г. от сина й, полицейските служители отрили останките от трупа на жената в къщата й.

Не е ясна причината за смъртта на възрастната жена.

Във връзка с разкритото престъпление, извършителят на деянието е обвинен от Районна прокуратура – Бяла в престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК за получените пари от пенсията, с цел да набави за себе си имотна облага. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок от 72 часа за довеждането му пред съда. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

Наред с това в Окръжна прокуратура – Русе е образувано досъдебно производство за установяване причините за смъртта на жената, която към месец май 2015 г. е била на 79 години. Назначена е съдебномедицинска експертиза на Отделение „Съдебна медицина“ при МБАЛ – Канев гр. Русе.

Разследването по двете дела продължава. Определен е срок от 2 месеца.

Снимката е илюстративна!