Млад мъж от Пловдивско остана без спестяванията си и дори заборчля с кредит, мислейки че помага на жена в беда. Дамата имала запор на сметките, а в същото време чакала голяма пратка от Италия, защото "търгувала" с дрехи и имала бутик в София. 

Това ви се струва познато, защото подобни истории ви разказахме в началото и в средата на годината. Пловдивчанка и още две жени от Куклен застанаха пред TrafficNews, твърдейки че са измамени от тяхна приятелка – Соня. 

Бизнес дамата, измамила пловдивчанка със 700 бона, врътнала и други "приятелки"Още 12 човека твърдят, че са били измамени със същата схема „бизнес в Италия”

Още 12 човека заявяват, че  са били измамени със същата схема „бизнес в Италия”. От 2009 до 2013 година подавали жалби срещу Мирчева, а през 2013-а е заведена и колективна от всичките потърпевши. Хората са затънали с общо 68 хиляди лева.

След материалите на TrafficNews с наш репортер се свърза мъж от пловдивското село Войводиново – Дилян Дърваров, който разказа, че е поредната жертва на Соня Мирчева. Той ѝ се доверил и „изгорял” със 125 хиляди лева, мислейки, че й помага.

Дилян Дърваров е на 39 години, живее със семейството си във Войводиново. Къщата му е добре позната на съседите, тъй като често се събирали там, за да играят карти. Почти всяка вечер, особено през лятото, комшиите сядали на беседката на двора, пиели по бира, приказвали и играели. В компанията бил и таксиметровият шофьор Николай Колев. Къщата му била до тази на Дилян.

Една вечер през юни 2016 година, Николай дръпнал съседа си и го помолил за услуга.

„Много пъти преди да седнем на маса, Николай ми е разказвал за неговата шефка. Била стилна и богата жена. Оставяла му много бакшиши. Пътувала постоянно с него, карал я в София, дори жена му ѝ готвела. Николай ме помоли за услуга. Шефката му закъсала – жена искала да ѝ вземе бизнеса, сметките ѝ били запорирани и срещу нея имало дело. Нужни ѝ били 10 хиляди лева гаранция. Аз отказах категорично, тази жена не я познавах. Николай много ми се молеше, но бях категоричен. От онази вечер обаче Колев ми звънеше всеки ден. Обясняваше ми как ще ме заведе у тях, как гарантирал за нея, как и той ѝ бил дал 7 хиляди лева. Накрая се съгласих. Николай ме качи в колата и отидохме у шефката му. Тя живее в Тракия. Когато прекрачих прага на апартамента, ахнах -  лукс и красота. Тогава се запознах със Соня Мирчева. Поговорихме и тя разказа, че е жертва на нейна позната, която иска да ѝ вземе бизнеса. Въпросната жена  завела дело срещу нея и сега са ѝ запорирани сметките. Аз попитах защо точно от мен иска пари, а тя обясни, че я е срам от приятелите и познатите, защото ще си развали реномето. Каза още, че 10 хиляди лева ѝ е гаранцията и ако не ги плати, отива в затвора. Поиска и още 20 хиляди за адвокат. Обеща да ми подпише документи пред нотариус.  

 
"Ти ще ми спасиш живота”, ми каза тогава. Разказа ми, че една от запорираните ѝ сметки е в Италия. В нея имала над 300 хиляди евро оборотни пари, тъй като търгувала с дрехи и имала бутик”, разказва пред наш репортер Дилян.

 

Тръгвайки си от апартамента, Николай отново го молил за помощ. Дори му казал, че ще остане доволен, тъй като Соня е точна и ще му даде някой лев отгоре. Колев отново с ръка на сърцето дал мъжката си дума, че парите на Дидо ще бъдат върнати до стотинка. В крайна сметка Дърваров се съгласил и на следващия ден той, Соня, мъжът ѝ и дъщеря ѝ отишли при нотариус. Там подписали запис на заповед за дадените 30 хиляди лева.

Изминала една седмица и Соня потърсила Дилян. Поискала среща.

„Беше притеснена. Разказа ми, че има пратка с дрехи от Италия. Тъй като имала запор, няма как да ги плати и да ѝ ги освободят от митницата. Нужни ѝ били 6 хиляди лева, като каза, че за дни ще ми ги върне. Дадох ѝ ги, но само след 2 дни пак звъня. Още 5 ѝ трябвали, за да наеме помещение, в което да складира дрехите. Дадох ѝ. Не се мина и седмица и пак се обади. „То се е видяло, че ще ми помагаш ти”, бяха първите ѝ думи тогава. Иска пари, за да узакони дрехите, да им сложи етикети, да организира ревю и да ги продаде след това. Надценката била много голяма и за благодарност ще ми даде половината от печалбата. Освен това и още 20 хиляди лева за адвокати. Обеща, че до месец, най-много два до стотинка ще ми се издължи. Замислих се, какви ще са тези дрехи, а тя ме убеди, че са само маркови и ги купуват ВИП дамите в Пловдив. Реших се и се хванах на хорото”, разказва Дидо.

Така за всяко едно нещо за бутика и ревюто той е плащал. По негови сметки е дал над 50 хиляди лева са за щендери, кетъринг, украса, подиум, зала за ревюто и прочие.

През цялото време Дърваров питал съседа си Николай дали всичко е наред и дали това не е някаква измама.

„Той ми каза, че лично е видял колекцията. Всеки ден били в София със Соня, даже се срещнал с човека, който ще води ревюто. Бил от ранга на Евгени Минчев. Така парите ми свършиха. Последно трябваха още 20 хиляди лева за покани, ТВ екипи и украса. Принудих се да взема заем от приятел. Така сумата набъбна до 95 хиляди лева. Реших, че ще подпишем документи. Соня се съгласи и аз отидох при кмета. Той още тогава ми каза, че е измама, но аз не му повярвах. Той отказа да подпише документа, докато не види Соня с очите си. Качих го на колата и го закарах у Соня. Тя слезе от апартамента, както и мъжът ѝ. Подписаха и тръгнаха за София, уж”, продължава Дидо. Денят бил 21 февруари 2019 година. Тогава била и датата за ревюто.

Цяла вечер никой от семейството на Соня не си вдигали телефоните. Така, чак на следващия ден, Дърваров се свързал с Мирчева. Тя разказала, че всичко е минало добре, но… пари няма.

„Каза ми да имам търпение. Няма пари, защото адвокатите ѝ не ѝ давали да има постъпления по сметките. Причината било делото срещу нея. Още малко, още малко и така минаха 3 години. Не съм се съмнявал в нея. Не съм разпитвал, дори станахме приятели”, допълва Дидо.

През 2017 година, когато трябвало Соня да му върне първия заем от 30 хиляди лева, приятелят на Дърваров, от когото самият той взел заем, започнал да си иска парите – 20 хиляди лева.

„Обещах на момчето, че за 4-5 месеца ще му ги върна, но не успях. Аз нямах повече пари. За да не се срамя, принудих жена ми да изтегли кредит. Тогава Соня ме увери, че тя ще плаща вноските всеки месец. Да, но само един месец плати и от там нататък банката започна да ги дърпа от заплатата на жена ми. Принудих се да дам за една година напред под наем рибарника, за да имам пари, които да давам на Соня. Тя така ми изви ръце, че аз давах ли давах, само за да не загубя предишните дадени. Казваше ми: „Ако не дадем сега, губим всичко дадено до сега”. Това са много пари”, каза още Дилян. В крайна сметка, слагайки чертата, се оказва, че Дърваров е изгубил 125 хиляди лева. През цялото време "бизнес дамата" обещавала, че ще продаде имоти и ниви, но така и не се е стигнало до сделка. Дилян дори заплашвал Соня, че ще заведе дело срещу нея. Тя обаче убедила мъжа, че „измамницата”, която води дела срещу нея, ще я „закопае” и ще загуби всичките си пари.

„Тя носеше дрехи на жена ми, за да покаже, че има дрехи. Аз не съм бездействал. Постоянно ѝ се обаждах, за да я питам кога ще ми върне парите. Тя ме мотаеше постоянно. Единия път не била в града, после нивите продавала, след това баща ѝ бил зле. Оправдаваше се с делото, че всеки момент ще свърши. Убеждаваше ме да заминавам с нея в Италия, да я пазя. Щяла да тегли парите – 300 евро, и да може да не я оберат, да е спокойна.  Бях убеден, че не ме лъже. До един ден през лятото на 2020 година, когато попаднах на статията на TrafficNews. Изтръпнах и не знаех какво да правя. Обадих ѝ се, тя каза, че това е лъжа и това е въпросната „измамница” , която я съди. В крайна сметка се оказа, че измамен бях и аз. 125 хиляди лева изгоряха в схемата”, допълва Дилян.

39-годишният мъж се е опитвал многократно да се срещне и със съседа си Николай, таксиметровия шофьор. Последният обаче се криел, избягвал срещите.

„В крайна сметка подадох жалба срещу Соня в полицията. Оказва се, че документите които имам, ще изтекат догодина и ще пия една студена вода. Мирчева няма нищо на нейно име, семейството ѝ също. Всичко е на внучката на Соня, която е малолетна. Чух се със Соня. Тя беше ядосана, заплаши мен и семейството ми. Каза ми, че ако се стигне до дело, адвокатът ѝ ще ме остави адвоката с просешка тояга, ще ме съсипе и ще ме изкара лихвар”, допълва Дидо. Той е сигурен, че в схемата на Соня е нейният шофьор Николай.

Дърваров търсил съседа си преди месец. Въпреки играта на криеница, двамата мъже се срещнали. Колев обаче, заявил, че не знаел за никакви пари, бутици и стока.

„Каза, че това е между мен и Соня. Той само ме е срещнал със шефката му. Не знаел, че тя лъже. Разбрахме се Николай да говори със Соня. Прибрах се. След 2-3 дни звънна Николай. Още със вдигането на телефона той беше странен. Попита ме дали съм спокоен, защото все пак съм го заплашвал, че ще му отрежа пръстите. Усетих се, че ме провокират и ме записват. Казах им, че няма да им стане играта и затворих”, каза Дърваров.

Преди две седмици Дилян бил повикан в Криминална полиция. 39-годишният мъж е научил, е срещу него е подадена жалба за изнудване, лихварство и заплашване.

„Соня и Николай са депозирали жалба. Пред органите на реда разказах в каква схема съм се забъркал. Всичко им показах, а те не можеха да повярват. Показах им от къде са ми парите, за да докажа. Баща ми почина на работното си място. За да не повдигнем обвинение, шефът му даде на майка ми пари на ръка. Освен това майка ми продаде имот, а аз имах рибарник. Пред полицаите Соня казала,че е взела от мен само 10 хиляди лева, за другите 20 били фалшиви документите, а 95 хиляди лева били лихви. Аз съм лихвар. Кой нормален ще се разпише на документ за 125 хиляди лева само за лихви”, жалва се още Дилян. Той описва ситуацията си като „в безизходица”. За да си потърси правата, Дърваров трябва да заведе гражданско дело. За тази цел обаче трябва да предостави 4% от изискуемата сума или – около 8 хиляди лева. Дилян обаче няма тази сума.

„Нищо не мога да си взема. Соня няма нищо на нейно име, мъжът ѝ също. Луксозният апартамент в Тракия е на името на внучката на Мирчева. Той е купен от бащата на Соня, като този човек от къде е извадил тези пари? Тя няма пари в банковите сметки, няма имоти – ще пия една студена вода. 5 години давност са документите ми. Догодина изтичат”, допълва още Дилян.

Така 39-годишният мъж изгаря с всичките си спестявания, изгубил е бизнеса си и дори връща чужд кредит. Той разполага със записи на разговорите им, в които обсъждат казуса с парите, заемите, както и заплахите от страна на Мирчева към Дилян. Притежава и всички документи, подписани от двамата, за предоставените пари.

След разговора ни с Дилян Дърваров наш репортер потърси отново Соня Мирчева за нейната гледна точка. Жената разказа, че в момента е завела жалба срещу Дърваров за изнудване и заплахи.

„Съжалявам до момента, че не съм дала интервю по казуса Бозова и делото, което тече в Окръжен съд, както и с другите, които сеят лъжи по мой адрес. Случаят с г-н Дърваров е поет от Криминална полиция. Разследват го. Време е да извадя истината на бял свят, да защитя живота си”, каза пред наш репортер Мирчева.

Очаквайте интервю със Соня Мирчева, която бе категорична, че върху нея се сипят лъжи и клевети.  

TrafficNews е медия, която не цели да клевети, както и не е съдник. Ние представяме две гледни точки на хора, замесени в казус. TrafficNews подчертава, че гореописаните факти и разкази, не са твърдени от медията ни, а от конкретни лица, застанали с имената си.