Още ужилени от схемата „бизнес в Италия”. Две жени от Куклен изгоряха с няколко хиляди лева, „помагайки” на тяхна приятелка. Последната имала магазин на Витошка, както и стабилни връзки в модния бранш в Италия. Ако ви звучи позната историята, то ТrafficNews вече ви разказахме подобна в началото на годината.

Припомняме, че Нели Бозова, която е смятала, че върши услуга и добро, изгоря с близо 700 хиляди лева. Нейна „приятелка” с години е смукала парите й или за нова стока, или за важни документи или просто, защото няма.

Така от  2011 година до преди 2 години Соня Мирчева е прибрала  660 бона от Нели.

"Бизнес дама" ужили пловдивчанка с близо 700 хиляди, съдът я оправдаСрещу Соня Мирчева има множество жалби в прокуратурата

Оказва се обаче, че Мирчева е  стар клиент на прокуратурата. Още 12 човека твърдят, че  са били измамени със същата схема „бизнес в Италия”. От 2009 до 2013 година са били завеждани жалби срещу Мирчева, като през 2013 е заведена колективна такава от всичките потърпевши. Хората са затънали с общо 68 хиляди лева. 

Двама от потърпевшите тогава, се обърнаха към TrafficNews.

Пенка Тягова и Тодорка Димитрова се познават с Мирчева от Куклен, където последната е живяла и работела. Преди 2009 година, Мирчева е била домакинка в местното училище.

През 2010 година Пенка е работела като касиерка в офис на кабелен оператор. Местоработата й била на метри от школото. Почти всеки ден Тягова се засичали с Мирчева, познавали са се от града.

„Един ден Соня ми се обади, покани ме у тях на гости. В къщата й бе и съпругът й – Илия. Разговорът започна около това, че Соня е съкратена счетоводителка, а в момента домакинка в училището. Въпреки това водела частно счетоводството на няколко фирми. Съпругът й пък бил шеф във фирма за осветителни тела. Освен всичко имала бизнес с дрехи в София – внасяла конфекция от Италия. След това ми заяви, че има нужда от 10 хиляди лева, за да си закупи бус, с който да прекара стоката. Аз толкова пари нямам и тя ми каза, че ще ме уреди да получа заем. За благодарност ще ми остави 1000 лева на мен, а останалите 9 000 лева ще си изплаща всеки месец. Аз се притесних, но тя толкова умело ме убеди, че е сериозен човек.  Още на следващия ден Соня дойде с такси, отидохме в банката и ми дадоха пари. Минаха три месеца и започнаха да ми се обаждат от банката, че кредитът не се погасява. Обадих се на Соня, тя веднага ме успокои, че чака всеки момент парите от клиентите и внася всичките суми. На четвъртия месец обаче, ме уведомиха, че ще ми правят опис на имуществото, тъй като отново няма постъпления”, през сълзи разказва Пенка.

Последвали още и още обаждания от страна на Тягова към Мирчева. Обясненията винаги били едни и същи „Не се притеснявай, парите идват”. До един момент, в който бизнесдамата спяла да отговаря на обажданията на Пенка. Жената се принудила да подаде сигнал в полицията.

„Всеки ден ходих у Соня, за да искам парите. Не я намирах в къщата, а роднините ме гониха и заплашват да не се занимавам с нея. Последният ни разговор със Соня протече на висок тон. Тя ми заяви в прав текст, че пари от нея няма да видя. Така и стана. От 2010 година до сега аз кредита така и не успях да върна. От заплатата му вкарвах суми, само да покрия таксите на ЧСИ-тата, които ме погнаха. Имам още 4 хиляди да връщам.  Аз й дадох парите на доверие. Исках да направим запис на заповед, но тя ме излъга, че струвало скъпо при нотариуса. До сега съм вътрешно 15 хиляди лева. Изпаднах в много тежка депресия, останах и без работа”, разказва още Пенка. Жената е самотна майка с минимална работна заплата. 

Тягова е била набъркана и в още една схема.

„Соня ме накара да й намеря още хора, които да изтеглят пари от банките. Срещу кредитите ще получат 10%. Аз й намерих още няколко души, сред които и лекари, хора от администрацията на кметството и други. Повечето хора обаче си получиха парите, но аз не”, завърши Пенка.

Тодорка Димитрова пък още в 2008 година попада в обкръжението на Соня Мирчева. Димитрова е учителка в същото школо, в което Соня била домакинка. Още докато работели заедно, последната е искала по 20 и 50 лева заеми, но винаги на заплата е връщала дълга си.

„За мен това беше зарибяване, за да видя, че е сериозна. Един ден дойде у дома и ми поиска спешно 500 лева. Забави ги с малко, но ги върна и то с 50 лева повече. В един момент обаче поиска от мен 5 хиляди. Аз нямах и тя ме увери, че един бърз кредит ще й свърши работа. Така и направихме – изтеглих парите, а тя за благодарност ми остави 1000 лева за мен. Т.е. взе само 4000 лева. Така до един ден след близо две години. Обадиха ми се от банката и ме уведомиха, че заемът не се изплаща. Аз звънях на Соня и тя ми заявява „Аз всичко съм изплатила”, след което телефонът се затваря. Тогава при кредит от 5 хиляди, връщаш малко над 8000 лева.  Тя е изплатила около 4 хиляди”, разказа Димитров.

Междувременно през двете години, Тодорка е теглила още 2 хиляди лева от две банки. И тези заеми така и не са погасени.

Тодорка е изплатила всичко до стотинка, което й е коствало много нерви и труд. Принудила се е дори да замине в чужбина.  Преди това многократно жената е посещавала дома на Мирчева, но е получавала само „не ти дължа нищо”. Дори е имало заплаха, че ще й се „случи случка”.

„Ходейки до дома й в Куклен виждах още хора, които бяха там и търсеха парите си”, добавя потърпевшата.

И двете жени са получавали едни и същи предложения, едно от които богати съпрузи от Италия.

„Предлагаше ми нейният съдружник, който вече не обичал жена си. Питаше ме как можа да съм сама, при положение, че съм хубава жена”, разказва още Пенка Тягова. На Тодорка Димитрова пък предлагала депутат, също от Италия.

Освен с мъжете, Мирчева им пробутвала едни и същи оправдания: „На вечеря с италианците съм”; „На митницата за стоката съм”; „В магазина съм, но имаме нужда от нова витрина”; „Тегля парите и идвам” и най – честото „Не се притеснявай, аз съм сериозен човек”.

През 2010 година и Тодорка и Пенка се засичат в Икономическа полиция. Там заедно с още десет души са депозирали колективната жалба.  Същата обаче е била отхвърлена с решение на Районна прокуратура.

„Опитах се да намеря хората, измамени в Куклен. Повечето не искаха да се занимават с нея и са й ги опростили. Мога да обобщя нещата така: ние сме едни наивни, честни и вярващи хора, които не могат дори да си представят, че може да бъдат измамени по този начин”, заяви още Тодорка Димитрова.  

Освен схемата за „източване на пари”, още едно обстоятелствосвързва двете жени. И Дора и Пенка разказаха, че в случаят е замесен и таксиметров шофьор.

„Когато Соня не можеше да дойде, за да вземе пари, пращаше водачът на таксиметровата кола. Същият мъж ни е карал до банките. Няма да забравя как му говореше, все едно е неин служител”, разказва Тодорка. Думите й бяха потвърдени и от Пенка Тягова.

Последната добави, че когато е подала жалбата си в Икономическа полиция, на разпит е бил повикан именно този таксиджия.

„Той обаче разказа, че не ние сме давали на Соня пари, а обратното. Ние сме били длъжници, а не Мирчева”, добавя Пенка.

Тягова и Тодорка Димитрова разказаха, че често са били заплашвани от скрити номера по телефона. Тормозът продължава с години.

„Преди последният ни разговор, Соня ми заяви, че брат й е полицай  и ако продължа да се занимавам с нея ще съжалявам. Пенка също е била предупреждавана за влиянието на брат и в структурата на МВР”, каза Димитрова.

В момента делото срещу Соня Мирчева продължава в Окръжен съд. По искане на прокуратурата на следващо съдебно заседание в залата ще бъдат призовани всички потърпевши от колективната жалба, подадена в прокуратурата през 2013 година.

След разказите на Пенка Тягова и Тодорка Димитрова, TrafficNews  се свърза със Соня Мирчева.  Тя заяви, че въпросните две дами, а и Нели Бозова са съсипали здравето и живота й.  

„Двете госпожи първо трябва да докажат, че аз съм измамничка, и тогава да клеветят. В нашия живот, моето семейство, не е причинило зло на никого, а точно обратното. Тези хора, причиниха нещастия в живота ни, загубихме толкова много имоти. Аз не съдя, има Господ и всеки ще си плати, за това което е направил. Що се касае до мен – има постановление от съда, в което се казва, че съм невинна. В Районен съд, ние сме доказали, че г-жа Бозова никога не е имала тези средства. Клеветите един невинен човек”, заяви Соня Мирчева. Бизнес дамата бе категорична, че всеки един, който клевети името й ще бъде подведен под отговорност.

Соня Мирчева заяви още, че ще подведе медията ни също под отговорност.

TrafficNews е медия, която не цели да клевети, както и не е съдник. Ние представяме две гледни точки на хора, замесени в казус. TrafficNews подчертава, че гореописаните факти и разкази, не са твърдени от медията ни, а от конкретни лица, застанали с имената си.