Районна прокуратура-Пловдив разследва 35-годишен асеновградчанин за кражба на ток. Мъжът е обвинен за това, че неправомерно се е присъединил към електроразпределителната мрежа и неправомерно е въздействал върху уредите, за да не бъде отчетена напълно потребената електрическа енергия.

До момента е установено, че на 16 декември той е извършил за 8 минути манипулация на електрическо табло, монтирано до оградата на къща в район „Южен" в град Пловдив. Продължава разследването, като са разпитани и свидетели. Мъжът е бил осъждан четири пъти от 2002 г. до 2012 г.

За последните 24 месеца Районна прокуратура-Пловдив е образувала общо 77 досъдебни производства за кражба на електричество, а по внесени обвинителни актове и споразумения са били осъдени 23 лица.

На 4 декември прокуратурата внесе в съда и обвинителен акт срещу 58-годишен мъж за това, че незаконно се е включил електроразпределителната мрежа. Той живеел сам в къща в село Ръжево Конаре, но не заплатил изразходваната електрическа енергия. Заради това през пролетта му спрели тока. Няколко месеца по-късно мъжът, който бил с добри технически умения, се свързал сам към електроразпределителната мрежа.

На 11 септември при извършване на проверка от служители на ЕВН-България на абонати с неплатени сметки е установено, че в дома му работят електрически уреди. Обвиняемият се е признал за виновен и предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Още новини четете ТУК

tns.bg