Районна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу 53-годишен македонски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Той е обвинен в измама. В продължение на 4 години, от 2007 до 2011 в  Бургас, на остров Миконос, Гърция и в Пловдив е лъгал майка и дъщеря, че ще уреди да купят жилище и им взел 98 851 лева.

По-младата жена живеела постоянно в Гърция и решила да закупи апартамент на племенницата си в град Пловдив. Чрез свой познат се запознала с обвиняемия, който заявил, че се занимава с посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти, макар че това не отговаряло на истината. Жената обяснила какъв апартамент търси. Обвиняемият поискал между тях да бъде сключено споразумение и да получи капаро за бъдещата сделка. Двете жени се съгласили.

Те започнали да изпращат пари на различни вноски и сметки, посочени от него. По-късно обвиняемият информирал по-младата жена, че сключил и предварителен договор с фирма – строител за изграждане на апартамента. През декември 2007 г. жената се върнала от Гърция в България и поискала да види как върви строежа. Обвиняемият я отвел до изкоп в жилищен квартал в Пловдив, като посочил, че предстои да бъдат положени основите на бъдещата сграда.

Майката и дъщерята продължили да изпращат пари на вноски за жилището. През април 2010 г. обвиняемият заявил, че имало проблеми при издаването на Акт 16, заради което непознато лице, представило се за управител на фирмата-строител, се обадило на свидетелките и заявило, че ще получат обезщетение за внесените суми. Обвиняемият уверявал майката и дъщерята, че щял да върне дадените му пари за непостроеното жилище, което обаче не се случило.

По делото е установено, че управителят на посочената фирма-строител не познавал обвиняемия, нито двете свидетелки и не е подписвал предварителен договор за строеж на апартамент, не е давал заповед за обезщетение и удостоверение за платени вноски. Разследването е установило, че двете пострадали жени направили общо 27 парични превода с различни суми - от 300 лева до 41 500 лева.

Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият се е признал за виновен. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо съдебно заседание.

Още новини четете ТУК

TrafficNewS.bg