На 3 март 16-годишният Румен Койчев бе пребит пред заведение до "Събота пазара". Той попаднал в мелле, след като покрай клуба, в който той бил с приятели от фенклуба на Ботев минал фен на Локото. Ботевистите го подгонили, но отвън имало няколко привърженици на противниковия отбор и момчетата влезли в люта схватка. Младежът, който по ирония на съдбата е привърженик на ЦСКА, едва не загубил живота си, след като при боя си глътнал езика. Бързата намеса на бившият баскетболист Симеон Иванов спасила живота му. Случаят имаше широк обществен отзвук, след като майката на Румен - Искра Койчева качи във фейсбук профила си снимки на пребития си син. Последва и бърза реакция на прокуратура и полиция – шестима  младежи, фенове на „Локомотив Пд”  бяха задържани. Обвинения са повдигнати на 19-годишните Васил Миткулев и Георги Иванов, както и от 16-годишния Виктор Радев и 17-годишния Николай Петров.

Обвиненията са за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди в съучастие, като законът предвижда лишаване от свобода между 2 и 10 години.

„Обадиха ми се от кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров, за да ме уверят, че се работи бързо по случая и съм благодарна за това”, коментира тогава пред TrafficNews.bg майката на Румен – Искра Койчева, която е журналист в Радио Пловдив.

Причините за сблъсъка така и не бяха изяснени докрай. Според лансираната версия, поводът са противоречия на футболна тема. Момчетата, срещу които са повдигнати обвинения, обаче отричат това и са категорични, че са били провокирани.

Ето какво разказва майката на Виктор - Елиза Муховска, която се обърна към TrafficNews.bg, за да опровергае множеството лъжи, които според нея са тиражирани след инцидента. Казва, че е избрала сайта, заради балансираната му позиция.

- Какво разказва синът ви за въпросната вечер, в която е пострадал Румен Койчев?

- Изписаха се много лъжи, като най-голямата от тях е, че това е било бой между футболни групировки. Футболът е достоен за уважение спорт, а не изтривалка, с която някой да си бърше калните си обувки. Инцидентът е станал не заради футболни пристрастия, а заради момиче. Румен и приятелите му са отишли там, защото едно от момчетата е получило заплашителен смс.  Той е получил няколко такива през седмицата. Нито едно от обвинените момчета не е било пияно. Синът ми не пие, той е спортист. Ходи на бокс. Другите деца също не пият.

Агресията е започната от групата на Румен Койчев, които са изскочили от заведението, крещейки "буфери" и са хукнали да гонят минаващия Спас, на когото и през ум не му е минавало да показва среден пръст.  Виктор и приятелите му, които са били 7-8 души, а не 30 както се твърди, са се втурнали да помагат на Спас. Румен и приятелите му са отишли там, защото едно от момчетата е получило заплашителен смс.  Той е получил няколко такива през седмицата.

- Как реагира синът ви след ареста?

- Беше изненадан, че са го задържали за толкова дълго време. Но това си е право на следователите и прокурорите. Нямаме претенции. Щом е в интерес да се изясни ситуацията.

- Как според вас се движи разследването?

- Смятам, че е тенденциозно. Още на първия разпит следователите казаха, че ги натискат от София да приключват бързо. Г-н Цацаров се е обаждал този случай да бъде решен по най-експедитивния начин.

- Защо бързината да е проблем? Нали винаги се оплакваме от бавно правосъдие?

- Е как! Да не би за всеки случай да звънят от София.

- Как си го обяснявате?

- Майката  на Румен има връзки, затова!

- Поставете се на нейно място. Да видите детето си размазано!

- Като майка й съчувствам. Ситуацията не е приятна. Категорична съм, че това не бива да се случва с нито едно дете. Но както нейното, така и моето можеше да е в тази ситуация. В общото меле не се знае кой ще пострада. Румен никой не го е извикал от заведението, ако той не е искал да участва, е трябвало да остане в заведението. А той е бил в епицентъра на мелето. Невинни няма. Едно е сигурно - че при такъв бой някой със сигурност ще пострада. Съжалявам за това, което се случило и се радвам, че е имало на място кой да му помогне.

Но нещата не стоят така както се представят. Това че децата са били пияни, това че боят е бил заради футболни пристрастия, това че ги наричат с всевъзможни епитети. Специално майката в първите си интервюта използваше ужасни изрази. Мен лично това ме обижда. Моето дете не е изрод. Аз не съм отгледала изрод. Познавам си прекрасно детето. И то е едно страхотно момче. Да, попаднал е в неприятна ситуация заради глупост, но случило се е.

- Защо чак сега решихте да говорите?

- Аз самата не знаех какво се е случило в действителност. Не знаех каква е истината. Исках да се запозная с материалите по делото. Точно за това не бързах. Защото можеше да са те виновните. Но вече съм сигурна на 100 процента, че синът ми не е удрял това момче.  

- Като майка не се ли тревожите, че синът ви може да пострада покрай някой сблъсък на фенове?

- Синът ми вече не е член на фен клуб. Взе си поука, разбра че дори да харесва даден отбор, това му носи само негативи и неприятности. Не ходи на мачове, учи и спортува. От както е започнал сезона не е стъпил на стадиона.

- Вярвате ли в справедливия изход на процеса?

- Каквото реши съдът, това ще стане. В нашата държава сме се нагледали на всякакви абсурди. Моето мнение е, че Виктор не трябва да бъде обвинен.

Версията на пребития Румен чуйте ТУК!

TrafficNews.bg