Мъж от Пазарджик остана без джипа си още в същия ден след като го купи. Това се случва след като е хванат да шофира пиян. На 6 ноември мъжът бил спрян от полицаи в град Първомай. Проверката с дрегер отчела, че той шофира с доста над 1,2 промила, а кръвната проба потвърдила огромно количество алкохол в кръвта – 2,45 промила. Мъжът бил арестуван, а джипът „Ленд Ровър Рейндж Роувър” бил задържан. Срещу шофьора започнало бързо производство в Районния съд в града.

На 1 декември 2023 г. мъжът признал вината си и се договорил с прокуратурата за условна присъда. Определеното наказание било четири месеца условно с изпитателен срок от три години и глоба в размер на сто и деветдесет лева. Той останал и без книжка за срок от девет месеца. Съгласно действащия закон моторното превозно средство, което е послужило за извършване на престъплението, когато е собственост на дееца се отнема в полза на държавата. От делото става ясно, че мъжът е придобил джипа именно в деня, в който е бил да шофира пиян – 6 ноември.

Тъй като споразумението, в частта за присъдата, не може да бъде обжалвано, мъжът атакувал в Окръжен съд – Пловдив отнемането на джипа му. Решението на Районен съд – Първомай обаче е потвърдено от пловдивските окръжни магистрати.

„Инкриминираният лек автомобил е собственост на дееца и е послужил за извършване на престъплението и като такъв подлежи на отнемане, съгласно специалната разпоредба, както правилно е приел първият съд”, се казва в мотивите на въззивния съд.

Решението на Окръжен съд – Пловдив не подлежи на обжалване и протест.

Снимката е илюстративна!