Емил Кузев – Кузето е  емблематична фигура от карловския ъндърграунд. Досието му е дебело педя, излежал е няколко присъди. През 2002 година е арестуван заедно  с друг прочут бандит Божидар Атанасов за грабежа на ресторант „Хепи“ на автомагистрала „Тракия“. Тогава четирима мъже с автомати задигат 180 000 лв. от 46-годишната Надежда Тороманова, водачка на турското карго. Последната присъда на Кузето приключва преди три години и от тогава той не е влизал в климиналните хроники. До вчера, когато стана ясно, че е замесен в побоя на друг карловски бандит – Стефан Балимезов. Кузев никога не е говорил през медии, но се съгласи да отговори на въпросите на TrafficNews.bg. Категоричен е, че не е удрял Балимеза, а той е бил набит от младеж от Сопот и то при самоотбрана.

- Балимеза е с няколко шева на главата, а ти си категоричен , че не си го докосвал с пръст. Как се озова на в неподходящото време на неподходящото място?

- Отидох с Павлин, защото той ми се обади и ми каза какво е станало. Отидох, за да го защитя. Изобщо не съм слизал от колата. Павлин тръгна към Балимеза да му даде парите, а аз бях на „дълги“ и видях, че държи нож. Извиках му да се пази. До колата, от която слезе Балимеза , стоеше друг мъж. Той извика „Сега ще изкарам  пушката“. В това време Павлин удари Стефан с клона, събори го и побягна към колата. Веднага тръгнахме, защото не знаех дали онзи втория няма да извади пушка и за някакви 200 лева да стане касапница. Отидох до Баня да защитя момчето, а не да търся конфликт. Аз няма да тръгна да се бия с някой , който е осъден за кражба на една маратонка и на тенекия сирене. Баримеза не е престъпник. Той е селски бек, бие с в пияно състояние с деца. Но сега си го получи точно от дете.

- В какъв смисъл за една маратонка?

- За една маратонка. Даже не за цял чифт. Жертвата избягал с другата маратонка. За това му беше първата присъда. Какво да говорим повече!

- Ти също имаш криминално досие…

- Да, така е. Но не искам да се забърквам вече в глупости. Затова гледам да стоя настрана от такива като Балимеза. Но той твърди, че аз съм го бил да не стане за смях.

- От един край сте, били сте заедно по затворите, не сте ли приятели?

-Познаваме се, но не сме приятели. Той не може да бъде приятел с никого. Затова му се случват такива неща.

- Наричаш Балимеза „селски бек“, но в същото време в Карлово доста хора се страхуват от него. Какви позиции има той в престъпния свят?

- Никакви. Той е в най- ниското ниво. Само ходи и се перчи. В нашия край никой не го обича

- Беше един от задържаните за грабежа на 180 000 лева от ресторант „Хепи“ през 2002 година. Но не беше осъден. Какво се случи?

- За „Хепи“ съм оневинен. Съдът прекрати делото срещу нас. Не ние ограбихме хората. И срещу зам.- началникът на РУП Карлово г-н Джингьозов не съм стрелял. Тогава пак имаше някаква грешка. От вестниците разбрах, че съм набеден за това. С него съм в много добри отношения.

- Защо тогава  арестуваха точно вас?

- Защото извършителите са били със същата кола като нашата.

- Другият  мъж, който бе задържан тогава бе Божидар Атанасов. Сега той е обвинен за две поръчкови убийства-на митничаря Дребчев и на Оги Лудия. Вярваш ли, че той е натиснал спусъка?

- Не, изобщо. Просто някой си е оправил делата с него. Той няма нищо общо с тези убийства. Ние бяхме много близки приятели по онова време, той ми е споделял много неща, но никога не ми е казвал за тези убийства. И до последно се виждахме.

- Сега с какво се занимаваш сега?

- Пътувам в чужбина, вкарвам автомобили от Австрия, Германия, Италия, Испания. Гуми, уреди, части. Опитвам се да започна на чисто.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg