Стоян Зайков – Чане, който на 9 май уби приятелката си Милена Шишкова, заподозрян бе и в разстрела на братовчец си Валентин Петров, се е застрелял в горната част на гърдите.

"Това е направено с модифицирано самоделно ловно оръжие, на което е премахнат прикладът и срязана цевта", обясни зам.-началникът на "Криминална полиция" комисар Димитър Кошов.

"Колегите, които са го засекли, са имали право да изполвват оръжие, но не са го направили. Колегите направиха всичко възможно Стоян Зайков да бъде задържан жив", посочи той пред bTV.

Когато след 20-дневно издирване, полицията влиза в дирите му край Долба Баня, Чане произвежда изстрел към тях, след което те стрелят във въздуха и го предупреждават да се предаде.

"Впоследствие разбрахме, че е произведен още един изстрел и при прочистване на територията от екипите беше установено, че Зайков е мъртъв, а до него беше намерено ловно оръжие", обясни комисар Кошов.

По думите му оръжието е било самоделно модифицирано – със срязана цев в областта на ложата и премахнат приклад, което прави оръжието доста компактно и с намален размер.

"Цялата ситуация се е развила в рамките на около 5 минути", допълни той.

"Бяхме близо до него един - два пъти", заяви комисарят и обясни, че територията е сложна и полицията е трябвало да го насочи към място, на което да е по-лесно да бъде заловен.

Придвижвал се е сутрин рано, или вечер на здрачаване – по дерета и корита на реки.

Кошов е категоричен, че не е имало забавяне от страна на полицаите. Той още веднъж потвърди, че Чане е действал сам, не е имал човек, който да му помага и не е имал контакт с близки хора.

За издирвания Стоян Зайков зам.-началникът на отдел "Криминална полиция" заяви, че е човек с изключително високо его.

Близките му са съдействали на полицията при издирването и са посочили, че той няма да се предаде жив – така е правил от малък, когато е бил издирван от полицията при различни случаи.

Всичко свърши… Как Стивън разбра за смъртта на баща си (Чане)?Една от сестрите на убитата фризьорка обеща да се погрижи за племенника си

Граничар от Елхово открил Чане и го подгонил край Долна баняДеян Моллов е награждаван с почетен знак на МВР, бил е шеф в Смолян

Свидетел на престрелката с Чане: Чуха се 4 изстрела и всичко затихна!Зайков се движел в посока към Костенец, когато бил обграден от баретите

Чане се самоуби след престрелка с полицията!Издирваният за две убийства бивш затворник засечен край Долна баня