Специалнизираният наказателен съд остави в ареста кмета на Божурище Георги Димов. Според магистратите има обяснявано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението и има реален шанс да извърши друго такова или да упражни натиск над свидетели, ако бъде освободен.

От прокуратурата поясниха, че вредата за общината от неизгодните сделки за продадените имоти надхвърля два милиона лева. Първоначално според сводетелските показания загубата била около 8 милиона, експертизата обаче показала, че вредата е значително по-малка.

Прокурор Генка Брезашка отказа да коментира какви са новите обвинения, които подготвят срещу Димов, но потвърди че такива има.

Останалите обвиняеми - зам.-кмета и секретаря на общината бяха пуснати деня след задържането, срещу парична гаранция 5 хиляди лева. Адокатът на Димов Божидар Терзийски пък коментира пред медиите, че най-странното нещо е как подалият сигнала до спецпрокуратурата - бивш председател на общинския съвет Георги Димитрова всъщност е гласувал “за” и е бил съгласен с цената, на която са продадени четоритие имота.

Той допълни, че от 2015 година насам са подавани няколко сигнала срещу Димов, всичките обаче са проверени и не се установени нарушения. По думите на Терзийски хората свителествали срещу срещу кмета на Божурище са такива, които всъщност за гласували “за” тази сделка. Според адвоката това са хора, които вече са заявили, че ще се кандидатират за кметското място.

По думите на Терзийски не е имало нарушения с обявяването на търга за земите в Гормазово, защото търгут е пуснат на сайта 18 дни преди изтичане на крайния срок, а по закон се изискват само десет дни. Според адвоката това може да се провери и от водените в Административния съд дела срещу общината, които до момента са спечелени от тяхна страна.

"Георги, нужен си ни"... Божурище в защита на арестувания си кметПротестиращите държаха плакати и с надписи: "Освободете ни кмета"...

Кметът на Божурище продал общински имот на баща си, теглил 1 млн. кредитСпецпрокуратурата иска постоянен арест и отстраняване на Георги Димов от поста

Далаверите в Божурище: 4 имота за 8 млн. лева – продадени за 160 бонаПрокуратурата задържа трима – кмета, зам.-кмета и длъжностно лице от общината