Повече от 13 години след грабежа, придружен с убийство, на бизнес дамата Виолета Балабанова, продължава делото срещу обвинения за тежкото престъпление Здравко Дечкин.

Първоначално той беше осъден на 16 години затвор с първоначален строг режим, след което през декември 2021 година, мярката му беше изменена в домашен арест. Има поставена и гривна за проследяване и забрана да напуска страната.

Дечкин, обвинен в бруталното убийство на милионерка в Пловдив, иска да излезе от арестаСвидетели на случилото се дадоха показание пред съда, 10 години след трагедията

Здравко Дечкин, подсъдим за убийство преди 10 години, не признава винаПроцесът срещу него започна, разпитват свидетели

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Нападателят връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколко пъти с нож в корема. Откраднати са 760 лева. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата пред входа на кооперацията, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

На днешното заседание в Апелативен съд – Пловдив, трябваше да бъде изслушан ключовият свидетел на обвинението - Тони Михайлов. Той обаче не е открит на адреса си и е обявен за национално издирване. Той не се яви и на предишната дата на делото, както и преди това пред Окръжен съд. Поискана е и справка в шенгенската информационна система.

Според магистратите , делото не е изяснено и по още една причина – вещо лице трябва да оформи заключението от справките поискани от мобилния оператор А1.

Днес в съдебната зала Дечкин поиска да му бъде позволено да поднови личната си карта, която е изтекла. Молбата му беше уважена от магистратите и утре той има право да напусне дома си, за да подаде документите си.

Следващото заседание е насрочено за първия ден на месец март.

Свидетел по делото срещу Дечкин: Балабанова подозираше сина си, но не искаше да споделиОбявиха за издирване ключов свидетел

10 години по-късно! Жестоката истина изплува от гроба на Виолета БалабановаСмъртта на разглезения наследник се оказа недостатъчна да скрие престъплението с давност 10 години