Свидетел по делото срещу Дечкин: Балабанова подозираше сина си, но не искаше да сподели

Обявиха за издирване ключов свидетел

Пловдив 10.12.2021 21:00 17537 0
Свидетел по делото срещу Дечкин: Балабанова подозираше сина си, но не искаше да сподели

Грозен и дебел мъж, с бръсната коса и белези по лицето. Така убитата бизнесдама Виолета Балабанова е описала убиеца си пред разследващите. Жената се е съмнявала и в сина си, но така и не е споделила с органите на реда. Това стана ясно днес в залата на Апелативен съд, където продължава делото срещу сочения за убиец на Балабанова – Здравко Дечкин.

Пловдивчанинът обжалва наложеното му наказание от Окръжен съд.  Дечкин получи на първа инстанция 16 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Той е подал жалба до по-висшата инстанция, като пред магистратите той настоява за уневинителна присъда.  

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Откраднати са 760 лева. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

Дирят ключови свидетели по делото срещу Здравко Дечкин

Свидетел по делото "Дечкин": Георги търсеше някого, който да сипе нещо в бирата на майка му

Днес в залата бе разпитан един от свидетелите на нападението на Балабанова. Аврам Чорбаджийски едва си спомняше събитията през 2009 година. Единствените спомени на мъжа са само виковете за помощ на Виолета. Това наложи показанията му да бъдат прочетени в съдебното заседание.

През октомври Чорбаджийски е споделил, че е чул вик „Помощ” и слизайки е открил Балабанова зад вратата на входа в безпомощно състояние. На място бил и съседа Акалай, пред който бизнес дамата казала, че е обрана от непознат мъж. Съпротивлявала се е и когато е започнала да вика за помощ, крадецът се върнал и я наръгал няколко пъти.

„Тя го описа като дебел на средна възраст. С увиснал задник, черни дрехи и тийнейджърска шапка. Синът ми се обади на Георги Балабанов. Последният беше за цигари. За 10 минути се върна, беше в шок. Само повтаряше „Майко, майко! Какво стана, какво стана?”. Аз му ударих два шамара да се свести. Георги се качи при мен в колата и тръгнахме към болницата. Там ми дадоха на мен дрехите на Виолета, в последствие ги върнах на Жоро Балабанов. Знам, че преди инцидента майка и син са били на вечеря и минути преди нападението, Георги е прибрал Виолета”, каза Чорбаджийски.

В днешното заседание се прочетоха показанията на още трима свидетели. Един от тях е полицай от Криминална полиция, който е бил повикан в нощта на нападението заедно с колегите си. Христо Георгиев е разказал, че са работели по три основни версии - случаен грабеж или набелязване предварително на жертвата. Третата е свързана със сина на Балабанова, който се е славел с разхищенията си. Георгиев е участвал и в двата разпита на Балабанова.

„Виолета и Георги били на вечеря, като инициативата била на сина й. Това не било типично за него. През цялото време бил нервен и припрян, говорел по телефона тайно и навън. След вечеря, около 20:00 часа я прибрал вкъщи. На площадката във входа непознат я нападнал и започнал да дърпа чантата й. Тя не я пускала и се съпротивлявала. След като я отскубнал от ръцете й, я бутнала. Тогава започнала да вика за помощ, крадецът се върнал и я наръгал многократно. Балабанова описа нападателя си като грозен мъж, агресивен с животинско поведение. С едър ханш, гола глава и черни дрехи. Отклоняваше обаче въпросите свързани със сина й и това дали има неяо общо с грабежа. Искаше да провери нещо, да направи проучване и тогава да се свърже с нас и да говорим. На погребението бях с цел наблюдение на Балабанов и поведението му. Георги изпитваше досада и нямаше търпение да свърши. Нямаше тъга. По време на разследването Балабанов посочи свидетели и други доказателства, които му осигуриха алиби. Две години по-късно колеги от Горна Оряховица се свързаха с нас. Разказаха, че бабата на Георги е починала при странни обстоятелства. Малко след това и самият той почина в катастрофа. Беше в тежко материално състояние – пропил и проиграл всички семейни ценности и пари. Дрогираше се”, заявил тогава Георгиев.

Два разпита бяха прочетени и на Самия Балабанов – младши. Тогава той е заявил, че не е знаел кой може да нападне майка му и защо. Не е имал причина да се притеснява за живота си, този на родителите си. Не са получавали заплахи и не са имали проблеми.

„Бяхме около 2 часа в ресторант, а към 20:00 часа прибрах майка ми. Изчаках я да влезе във входа и потеглих. Тръгнах към магазин за цигари. След 10 минути ми се обади съседа Аврам и ми каза спешно да се върна, защото са нападнали майка. Пристигнах и заварих майка ми по гръб на стълбите, беше с рани по корема, червата й бяха отвън. По нея имаше много бижута и злата. Преди да я качат в линейката каза, че нападателят е грозен мъж с белези по лицето. На 30 години и дебел”, казал Георги ден след нападението.

По време на втория разпит, на 10 октомври 2009 година, Балабанов отново е заявил същите неща и повече подробности около отношенията му с родителите си.

„Имахме проблеми, тъй като се дрогирах – взимах кокаин. След това се поправих, започнах да тренирам. Имам брат, той е пияница от 12 години. Създавах проблеми на родителите си, но се поправих. Сега се разбираме. С майка ми често ходихме в любимия ресторант на татко, където си говорихме и споделяхме. Не вярвам да е носила документи в нощта на нападението, както и много пари. С приятели си говорихме, че най-вероятно тя е познавала нападателя си и затова той я е наръгал. Не е споделяла да е заплашвана. Все пак аз ходех с охрана 2-3 дни”, заявил Балабанов.

След прочитането на показанията прокуратурата направи искане да бъде обявен за издирване ключов свидетел по случая. Става дима за Тони Михайлов, който не се е явил както пред Окръжен съд, така и сега. Поискана бе и справка от А1, която все още не е изготвена.

Подобно бе и искането на защитата в лицето на адвокат Недева. Тя дори посочи, че Михайлов трябва да се обяви за издирване и чрез Шенгенската информационна система.

Така след направените искания, делото бе отложено за нова дата. Междувременно Дечкин бе освободен под "домашен арест" след направено искане от страна на защитата му. Той ще се прибере у дома с грива за проследяване. 

Обвиненият в убийството на пловдивската милионерка Балабанова излиза от затвораТой ще се прибере у дома, като ще бъде следен с гривна

 

Акценти

Изпрати новина