Да бъде изменена мярката му за неотклонение в по-лека - това поиска от съда Здравко Дечкин, който е обвинен в убийството на пловдивската милионерка Виолета Балабанова отпреди 10 години. По-рано днес съдът изслуша няколко от свидетелите по делото, сред които бе и бившият оператор Георги Сарай. Той заяви, че синът на Балабанова - Георги, спряган като неин поръчител, търсел някого, който да "сипе нещо в бирата ѝ" преди убийството. 

Припомняме, че на 30 септември 2009 година Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Непознат мъж я връхлетял, изтръгнал от ръцете ѝ кожената чанта, в която държала документите си, а след това я намушкал неколкократно с нож в областта на корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената.

Пред магистратите застана и съсед на Балабанова, чул писъците на жената, след като била наръгана. Поради липсата на ясни спомени от събитията, развили се преди 10 години, при всички разпити бяха изчетени и показанията, дадени в хода на разследването. 

„Бях на терасата. Чаках дъщеря ми да се прибере. Чух женски вик за помощ. Извиках: Бягай, че слизам, д***а твойта мама! Викът ми се чу много силно и хората наизлизаха по терасите. След минута бях долу. Виолета лежеше в локва кръв, а до нея вече имаше хора", е разказал нейният комшия Добролюб по време на разпита си преди години. Днес той не си спомни почти нищо от случая. И комшиите, и шофьорът на линейката обаче бяха категорични, че Балабанова е описала нападателя си като "нисък, дебел, остриган, грозен и трътлест". Фелдшерът, който бе разпитан в хода на предишното заседание, също сподели, че жертвата го е описала по подобен начин. 

"В хода на днешното заседание се потвърди, че пострадалата е дала информация за съвсем друго лице, чието черти не отговарят на тези на подсъдимия. В предходното също. На прага сме на сериозна съдебна грешка", категоричен бе адвокат Елдъров пред магистратите. Според него домашен арест или парична гаранция би била по-адекватна мярка за неотклонение. Той заяви още, че към настоящия момент няма опасност подзащитният му да се укрие или да извърши друго престъпление. 
 
На различно мнение бе прокурорът по делото Албена Георгиева. Тя изтъкна, че са налице всички предпоставки, за да остане Дечкин в ареста. Според държавното обвинение не са налице предпоставки да се счита, че е отпаднала опасността Дечкин да се укрие или да се опита да повлияе на разследването. Съдейки от механизма, по който е извършено покушението, лицето е с висока обществена опасност, смята още Георгиева. 
 
Самият подсъдим изтъкна, че ще е добре да е вкъщи, за да полага грижи за болната си майка. 
 
"Чистото ми досие е достатъчна гаранция, че няма да се укрия. Прокуратура споделя предположения, на базата на които съм задържан вече година и 5 месеца. Единственото, което може да стане, ако мярката ми бъде изменена, е условията ми на живот да се подобрят", каза пред съда Дечкин. 
 
В крайна сметка, магистратите не уважиха искането му. Така Здравко Дечкин ще дочака края на съдебния процес в ареста. 
 
В хода на днешното заседание бе разпитан и полубратът на Георги - Костадин. Той заяви, че не е поддържал контакт със семейството след смъртта на баща му. Ден, след като Виолета била наръгана обаче, Георги му се обадил. 
 
"Беше много разстроен. Не знам да са се карали. Доколкото разбрах, преди убийството са били заедно. Каза, че я е оставил с колата и се прибрал, живеел 30 метра по-надолу. После се развикала", спомни си Костадин. 
 
Припомняме, че съсед на Балабанова се е обадил на Георги, за да му съобщи за случилото се. Според показанията на останилите свидетели, той дошъл след минути, а майка му лежала в локва кръв. Самата Виолета споделила съмненията си кой стои зад престъплението пред своя близък приятел Михаил Ангелов, по време на престоя си в болницата. 
 
В хода на предходно заседание по делото Ангелов разказа, че самият той се усъмнил, че Георги има пръст в нападението. След като попитал майка му дали смята, че той има нещо общо, тя извърнала глава и заплакала.