Кражба като по филмов сценарий. Секретарката на кметството в созополското село Габър задигна парите за дърва, след което инсценира, че изгорели при пътен инцидент. Оказва се, че това не е единствената кражба на пари от селото.

По данни на полицията, от началото на годината до момента, 32-годишната Иванка Николова, която е секретар на кметството, е задигнала общо 20 000 лева, съобщава БНТ.

Част от парите са били предназначени за дърва за огрев през зимата, за жителите на селото. Други са взети от събираните дарения за местната църква. Сред откраднатите пари има и от личната сметката на кметския наместник.

Жителите на селото казват, че са учудени, защото са имали доверие на Николова. Откраднатите пари са били проиграни на хазарт.

"Във филмовия сценария, който се е родил в главата й, е бил свързан със осъществяване на пътен инцидент, при който автомобила пада в дере и се самозапалва. В неговото купе се изгарят много документи и въпросната парична сума от 13 000 лева, предназначени за дървата на селото", каза Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

"Дървата ще бъдат доставени. Няма проблем с това. Парите ще бъдат върнати от този, който ги е взел, естествено", заяви кметският наместник на с. Габър Виолета Арабаджиева.

"Казаха ни, че и от парите за църквата е откраднала. Аз ги събирах от свещи, стотинка по стотинка, ние сме много малко село, толкова малко народ. За мен това е пълно престъпление. Просто нямам думи, не мога да го обясни. Имахме й толкова доверие, като на човек, като на познат", каза Станка Богойчева, отговорник на църквата в с. Габър

Секретарката първоначално е била задържана за 24 часа, след което е била освободена. Прокуратурата в Бургас работи по случая.