Най-добрият касоразбивач в Южна България - Петър Николов - Пашката е задържан при акция на пловдивската полиция, научи TrafficNews.bg. Николов е обявен за издирване преди месец, след опитн за кражба на голяма сума пари от къща в Асеновград. Пашката е задържан в в квартира в Пловдив , заедно с 37-годишната си приятелка.  При последвалия обиск в друго негово жилище в Пловдив разследващите иззели над 1800 лева, 1000 щатски долара, 2000 евро, лаптоп, 4 мобилни телефона и електрошокова палка. Двамата са  задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа. С прокурорско постановление Пашката е приведен в ареста за 72 часа. 

51-годишният мъж от асеновградското село Болярци е сочен за един от най- добрите касоразбивачи в България. Той е с впечатляващо криминално досие, но от няколко месеца е на свобода, след като е излежал поредната си присъда.

През 2009 година Пашката и бандата му бяха заловени при опит за взломна кражба в чейнч- бюро "Лотос 2003" от бенчмарката Western Unionна ул. "Преслав" на Гроздовия пазар в Пловдив. 

Пловдивчаните Иван Радков-Рамото, Петър Николов-Пашката и Димитър Бадалски-Бомбата проникват в 4-етажната сграда, на чийто партер е сарафското бюро. Отключват с шперцове, разбиват патрони. С "меча лапа" изтръгват бравата на офис за застраховки, чиято стена е обща с обменното бюро. Притварят вратата и почват да къртят стената с бормашина.

Хората в блока се разбуждат, когато полицаите атакуват. Залавят Пашката и Бомбата, но Рамото хуква към тавана. "Знаехме, че е въоръжен и за да не пострадат колеги, пуснахме куче", разказа тогава директорът на пловдивската полиция Тодор Чонов. Обученото животно намира Рамото и почва да го ръфа. Четвъртият - Бадалски, бяга с такси, но след половин километър е заловен. Бандата използва техника за заглушаване на СОТ. Пашката, Бомбата и Рамото са ползвали джиесеми с предплатени карти, а регистрираните на имената им телефони са открити по домовете им.

Тогава бе разбита цялата банда, извършила серия обири. В ареста влизат Тихомир Алипиев, Васил Василев, Анатоли Василев. Прибран е и шефът на районното управление в Слатина Тони Костадинов, за който полицията имала информация, че дава информация на касоразбивачите. Срещу арестуваните е повдигнато обвинение за организирана престъпна група и обвинения за няколко крупни обира  на ЦКБ Козлудуй и на фирма „Веко”ЕООД –Троян.

Още преди да приключи процесът, Петър Николов-Пашката  се споразумява с прокуратурата и е осъден на година и половина затвор. Той единствен съдейства на властите и разказва всичко от игла до конец.

Снимка: Под тепето

TrafficNews.bg