80 % от хората са застрашени от домови кражби. По данни на полицията само за месец юни са регистрирани над 700 обира. Входната врата остава най-слабото място на апартаментите, макар някои от крадците да се опитват да влязат през прозореца или терасата. По-голямата част от хората обаче все още използват най-опростения тип заключващи системи с нисък клас на сигурност.

Проверка на телевизия Bulgaria On Air показа, че много малка част от хората предприемат по-сериозни мерки по обезопасяване на дома си - обикновено след като станат жертва на посегателство.

Има спад при използването на сейфове и каси – нещо, което улеснява достъпа на крадците до ценности и пари.

"По-традиционно се търсят от фирми, свързани с търговия, инкасо. Там е по-голям пазарът на сейфове. Естествено за лично оръжие, за ловно оръжие", изтъкна Ясен Минчев, мениджър вътрешен пазар Мауер Локинг Системс

Търсенето на по-сериозна защита на жилището се увеличава след края на летния сезон.

"Може би защото тогава се случват най-много кражби и от слухове. Примерно вие ако разберете, че ваш съсед е обран, започвате да се интересувате и се усеща тази сезонност, специално в търсенето на заключващи устройства", допълни Минчев.

От полицията не отчитат тенденция и пик на кражбите през различните месеци на годината. Според експерти в сферата на сигурността все по-малко хора подават жалби, когато станат жертва на престъпление. В същото време от МВР коментираха, че разкриването на обирите бележи ръст през последните 2 години. Данните им показват, че за целия летен сезон на 2014-та 10% от случаите имат открити виновници.

Един от основните съвети към гражданите, които ще отсъстват за дълго, е да уведомят близките и съседите си. Оказва се обаче, че невинаги това помага. От полицията признават, че крадците стават все по-ловки, тихи и трудноуловими.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg