Братя сирийци с български паспорти са били мозъкът на варненската схема за измами, която е превърнала за 4 месеца 200 мъже и жени в различна степен инвалиди. Това стана ясно по време на заседанието на Специализирания съд, който гледа мярката за неотклонение на задържаните участници във "фабриката за ТЕЛК фалшификации". 

Кардиологът д-р Уафик Шахуд и Райан Шахуд, който се водел безработен, създали стройна организация за набиране на мними инвалиди, които срещу такси от 1500 до 2500 лева осигурявали нужните документи за инвалидни пенсии. Таванът от два бона и половина гарантирал 100 % инвалидност дори да си здрав като бик.

В банков сейф на д-р Шахуд разследващите преброили 1,4 млн. лв. 270 000 лева скътал пък брат му. 

В дома на тяхната съучастничка Ваня Петкова са намерени 20 бона. Тя се оправдала, че държи толкома много пари вкъщи, защото изгоряла покрай фалита на КТБ.

Заедно със сирийците арестувани и обвинени са и варненските лекари Петко Митов, Юлиян Крумов,
Ваня Петкова и Мима Великова. Медиците били членове на комисии освен в “Св. Марина" и в болница “Св. Анна".
Основни посредници на измамите били братята сирийци. Те набирали турскоговорещи българи, желаещи да станат “инвалиди".

Освен с пенсия желаещите да получат над 50% инвалидност се съблазнявали и от други социални екстри като помощи за ток, дърва или въглища, безплатна винетка и други.

Подкупът се давал на братята сирийци. Тогава те изпращали “пациентите" при общопрактикуващи лекари, лаборанти, рентгенолози и ортопеди, които изготвяли документи за заболяване по предварителна договорка с комисиите. След това бъдещите инвалиди отивали в ТЕЛК. Там “пациентите" казвали на лекарите парола, за да ги разпознаят. “Много поздрави от Р!" е била фразата, обясни прокурор Лидия Манолова. Ако кандидат за телково решение нямал трудов стаж, процентът на инвалидност се увеличавал. Това се отразявало и на подкупа.

След като получили подкупите, сирийците пращали пая на председателя на ТЕЛК чрез трето лице и чак тогава рушветът се разпределял между лекарите - членове на ТЕЛК.

Свидетел разказа пред съда, че дал на д-р Шахуд 400 лв за 72% инвалидност. След това поискал още 100. Има и друг случай с по 500 лв преди и след. Друг свидетел броил пък 2000 лева, защото искал по-висока инвалидна пенсия.

От показанията стана ясно също, че участниците в комбината за ТЕЛК измами държали много на паролата. Ако някой е забравял, трябвало да идва отново на "поправителен".

В крайна сметка, въпреки представените от обвинението факти, съдът реши, че няма доказателства за ортанизирана престъпна група.  Според магистратите в свидетелските показания се споменават имена на лекарите, но не се разпознават лицата им.

Затова и четиримата лекари Петко Митов, Юлиян Крумов,  Ваня Петкова и Мима Великова бяха пуснати на свобода, дори и без парична гаранция. Според съда единствените разпознаваеми участници в схемата за фалшиви ТЕЛК становища са двамата братя сирийци, за които обаче нямало опасност да се укрият. 

Д-р Уафик Шахуд и Райан Шахуд ще бъдат под домашен арест, докато продължава делото за фалшивите инвалиди. 

Ето какво коментираха след заседанието прокурорът Лидия Манолова и адвокатите Марияна Тодорова и Емил Георгиев

 

Варненската схема: Пациентите казват парола на лекаря и... процентите ТЕЛК скачат! СНИМКИ+ВИДЕОКарали хората да тичат по 3-4 етажа, за да се получи