Пари в България има, но се краде много. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг за разбитата схема за измами с ТЕЛК решения във Варна.

"От началото на годината са направени 46 проверки и досъдебни производства. Лекар на ТЕЛК в Търговище вече има даже и присъда", обясни той.

По думите му акцията във Варна е била една от най-мащабните. За разлика от Силистра, където са търсени главно хора от ромски произход, в морската ни столица по-скоро такива са били избягвани.

"Започват проверки и в София област", заяви от своя страна Христо Терзийски - директор на Национална полиция.

"За случая във Варна са повдигнати обвинения на 6 човека- петима лекари и един сириец (брат на един от лекарите)", заяви наблюдаващия прокурор Лидия Манолова.

Тя уточни, че е имало хора, които са напълно здрави, а посредниците (двамата братя) са им предлагали да получават облаги, без да мат никакви заболявания. 

Арестуваха лекари във Варна заради фалшиви ТЕЛК решенияШестима са задържаните

"Посредниците изпращали хората при лекарите (които са част от престъпната група). Самите лекари са травматолог, рентгенолог, ортопед. След като отивали при медиците, хората казвали "парола" и съответно какъв процент на инвалидност искат", обясни тя.

Манолова поясни, че са били задържани 45 човека. Разпитани са 31 свидетели, които са ползвали такива решения, 15 от които пред съдия.

Намерени са около 20 хил. лева в двама от лекарите. Отделно от това, в банкова касета на един от лекарите са открити около 1 млн. и 400 хил. лева.

"Единият от братята е кардиолог. Карали са някаква част от хората да тичат по 3-4 етажа, за да се получи "изменение", което да се види на снимки. Не работят с роми, защото са им трябвали сигурни и верни хора", заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той уточни, че измамниците не са се притеснили от другите акции като тази в Ловеч, защото знаели че не работят с хора от ромски произход и реално изобщо не са променили метода си на работа.

"Двамата братя се срещали с хората, на които по-късно се издават решенията, а самите лекари не са се срещали с тях в повечето случаи. Паролата била "много поздрави от Р". Задържан е и председателят на една от експертните комисии", обясни още Спиридонов.