Районният съд в Пловдив днес отново ще гледа делото за имотна измама срещу строителния предприемач Стоян Анастасов- Джимито. В предишното заседание през януари казусът беше отложен заради искане за справка от нотариус за изповядване на сделката с купувачите на имота.  

Срещу Анастасов е повдигнато обвинение по чл. 210, от НК за това, че в периода от 28 ноември 2006 г. до 6 октомври 2008 г. в Пловдив, като длъжностно лице - управител и представляващ "Анастасов" ЕООД, с цел да набави за себе си имотна облага при условията на продължавано престъпление, е възбудил и поддържал заблуждение у Юлия Г. и Здравко П. и с това им е причинил имотни вреди общо в размер на 95 974 лв.

Това е поредното дело, заведено от измамени от бизнесмена купувачи на жилища. Стоян Анастасов, по-известен като Джимито и Орфея, бе сред знаковите имена в строителния бранш в Пловдив. Фирмата му построи много жилищни кооперации в града в годините, когато строителството бе във възход.

Анастасов бе собственик и на  "Замъка Орфей" в Куклен. В годините на икономическата криза, която удари с много голяма сила строителния сектор, десетки купувачи на имоти "на зелено" започнаха да се оплакват и да завеждат дела срещу Джимито, че са измамени да купят жилища, които той така и не завършил.

През 2013 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу строителния предприемач за данъчна измама в размер на половин милион лева.

И днешното дело обаче вероятно ще се гледа задочно, тъй като шести месец от строителния предприемач  няма и следа. През ноември адвокатите на Анастасов представиха документ, че той лекува разклатеното си здраве в клиника в Гърция. Наложи се съдът да промени мярката му за неотклонение в задържане под стража.

Джимито не се яви в съда и на следващото заседание и съдът изиска справки от всички ГКПП кога е напуснал границата. Междувременно от прокуратурата обявиха Анастасов за издирване, тъй като се оказа, че има влязла в сила присъда по старо дело. Според процедурата в подобни случаи гардовете на съдебна охрана трябва да го арестуват и да конвоират до ареста. Това не се случи, тъй като Джимито от месеци е неоткриваем. Въпреки че името му присъства в базата данни на Интерпол, от него няма следа.

Присъдата, заради която Анастасов трябва да влезе в затвора, е за неплащането на 500 000 бева ДДС. Става дума за стара история от 2009 г., когато Анастасов е бил управител на „Айлин строй“ ЕООД. Той до последно твърдеше, че това не е вярно, не е измамил данъчните и е сключил реален договор с контрагент.

TrafficNews.bg