Района прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за бягство на затворника Младен Младенов от болница в Пловдив. До момента е установено, че на 11 юли 59-годишният мъж след 8,40 часа, е напуснал болницата, в която е бил настанен за лечение и не е бил изписан от там.

Неговата липса е установена към 19 часа, когато е направена проверка от затвора. Тъй като е настанен в общежитие с лек режим, по закон не се изисква да е под постоянна охрана, затова не е имало съдебна охрана, която да го пази.

На брифинг в Прокуратурата прокурор Румяна Заяйкова - Калеева заяви, че ще бъде образувана проверка за действията на затворническата администрация, за да бъде установено дали има нарушение. Проверяват се всички адреси на семейството и близките на Младенов. Той има бивша съпруга и деца, който също са проверени, но към момента няма и следа от него.

Младенов е изтърпявал наказание от една година и шест месеца „лишаване от свобода" за кражба при първоначален „общ" режим в Затворническо общежитие от открит тип „Хеброс" към Затвора в Пловдив, поради което и не е бил под постоянна охрана в болницата. Наказанието му е било наложено от Районен съд-Смолян през 2017 г. Оставали са му само четири месеца от присъдата.

В болницата е бил настанен за лечение на 9 юли 2018 г. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се провеждат процесуално-следствени действия и оперативни мероприятия за издирване на Младенов. Предвиденото от закона наказание за престъплението е до три години лишаване от свобода.