Десетки загубиха живота си през последните няколко години у нас след експлозии в заводи и складове за боеприпаси. При всички инциденти причината е човешка грешка, неспазване на условията за работа с боеприпаси и занижен контрол.

1 октомври 2014 г – взрив избухва край Горни Лом, в завод за утилизиране на боеприпаси. На място загиват 15 работници, включително и синът на директора на завода. Причината – човешка грешка и неспазване на технологията на обезвреждане на боеприпасите. Днес на мястото на инцидента зее огромен кратер.

На 8 август 2014 г. взрив избухна в завод "Терем" в Костенец. Ранени са 10 души. Размина се без жертви. Причината за взрива – при контролирано обезвреждане на боеприпаси се е получила искра, която е предизвикала експлозията.

5 юни 2012 г. – мощен взрив избухна в завод на "Берета Трейдинг" край пътен възел Петолъчката. Трима души загинаха на място, 18 бяха ранени. Причината за инцидента – неспазване на трудовата дисциплина и мерките за безопасност.

3 юли 2008 г. – София беше разтърсена от взривове в склад за боеприпаси. В квартал Челопечене избухнаха 1400 тона боеприпаси. Няма пострадали. Щетите се оценяват на 8 млн. лв.

TrafficNews.bg