Часове след като стана официално известно, че двама от тримата осъдени за убийството пред дискотека "Амнезия", са в неизвестност, институциите започнаха да си прехвърлят отговорността за избягалите престъпници.

 Министерството на правосъдието отговориха, че още на 19 декември 2014 г., часове след като Върховният касационен съд е осъдил на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за смъртта на Стоян Балтов, тримата са били търсени от служители на Главна дирекция "Охрана". Единствено Александър Данаилов е открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно е приведен в затвора в София., твърди БГНЕС.

Изчезналите Георгиев и Стоилов са били търсени на домашните си адреси и на 20 и на 22 декември, но без резултат. От Министерството на правосъдието обясниха и причините поради, които не са предприели "превантивни действия" по предотвратяване евентуалното изчезване на извършителите на убийството. От правосъдното ведомство отрекоха да имат вина и прехвърлиха отговорността към прокуратурата и МВР, което отговаряло за изпълнение на мярката "забрана за напускането на пределите на страната".

"Министерство на правосъдието и в частност Главна дирекция "Охрана" "изпълнява разпореждания на прокурор за привеждане в изпълнение на влезли в сила присъди с наложено наказание лишаване от свобода, като при необходимост търси съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи". Министерството на правосъдието не може да предприема каквито и да е мерки, извън предвидените в нормативната уредба. Това е принцип, който важи за всички институции в България. Въпросите по изпълнение на присъдата са от компетенциите на прокуратурата, а контролът върху изпълнение на мярката "забрана за напускане на пределите на страната" се изпълнява от МВР", посочват в отговора си правосъдното министерство.

По-рано от прокуратурата заявиха, че те са направили всичко необходимо по казуса, защото вече налице е влязла в сила осъдителна присъда. Информацията за изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов би трябвало да бъде разпространена от Министерството на правосъдието, тъй като ГД "Охрана" и затворите са към тях, заявиха  от прокуратурата.

TrafficNews.bg