Известен иманяр от Перущица е бил арестуван по време на сделка с антични монети, научи TrafficNews.bg. Служители на Криминална полиция  и Специализираните полицейски сили атакували къщата на посредника, докато 50-годишният Димитър В. , известен с прякора Магарето подготвял  стоката. При ареста у него са намерени 18 антични монети и църковна утвар. 

При обиска полицаите попаднали и на друго престъпление- посредникът  Стоян бутилирал незаконен алкохол. В дома му униформените намерили близо половин тон алкохол. 

В дома на Димитър е намерен металотърсач. Магарето е известен в района, от години е в бизнеса с антики. Според мести хора преди години той е намерил съкровище с монети. Страстта му към хазарта обаче се оказала по-силна от него и мащинките погълнали голяма част от спечелените пари. 

Преди година  при операция на ДАНС в града бяха открити антични предмети и апликации с много висока стойност .

Общо 11 броя предмети (апликации), части от тракийска колесница, датиращи от ІІ век от н.е., са иззети от дома и помещения, ползвани от мъж от Перущица.  Оказва се, че апликациите са изключително редки, с доста качествена изработка и с много висока стойност.

Районът около Перущица е един от най - атрактивните за иманярите в областта. Местните жители често се натъкват на огромни ями , особено край руините на изгорелия през XIX век манастир "Св. Тодор Тирон" край Перущица.  Изпепеленият храм е бил на 5 км над града, под зъберите на непристъпни канари. Десетки легенди за закопани съкровища в подножието на светата обител разпалват от години въображението на златотърсачи и всякакви авантюристи.

Иманярски банди системно разкопават земята, за да дирят ту имането на монасите, ту жълтиците на хайдутите, бродели някога из Родопите. Според легендите Перущица е спасена от помохамеданчване от "кръстатите хайдути". Името им идвало от кръстовете, дамгосани на двете им ръце с нажежено желязо от игумена на манастира "Св. Тодор".  Сред най-прочутите войводи, бродили по тези места, са Страхин от Чурен и Рогльо от Перущица. Според преданията тяхното съкровище е скрито в скалите над древната обител. Друга иманярска легенда разказва, че някъде около манастира монасите заровили имането си, когато през април 1876 г. орди от черкези и башибозуци прииждат към Перущица.

TrafficNews.bg