Български компании са били ощетени с над 3 милиона евро от хакери само за последните седем месеца, заяви пред БНТ началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев. Той уточни, че това са измамите само чрез прийома Man in the middle.

При него по имейл се изпраща зловреден софтуер като прикачен файл, който заразява компютъра и позволява да се следи кореспонденцията между фирмите.

Колев уточни, че само през последните две седмици две компании от топ 100 в България са били ощетени, като от едната са откраднати 150 000, а от другата 450 000 евро. Експертът подчерта, че хакерите са улеснени, защото фирмите не ползват лицензиран софтуер.

Явор Колев посочи, че има и регистрирани измами чрез интернет банкиране. Докато до 2006 година това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги, от началото на миналата година се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис.

"Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро. За ден-два парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследи", обясни Колев.

Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg