Бургаският апелативен съд потвърди първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо седем лица - граждани на Нигерия и Гана, обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Сред тях е и бившият футболист на "Левски" Майкъл Тевия от Гана.

О.М.Б. е обвинен, че от неустановена дата до 23.07.2023 г. в курорта Слънчев бряг ръководил организирана престъпна група. Останалите шестима са обвинени, че по същото време и място са участвали в ръководената от О.М.Б. организирана престъпна група.

И двете престъпления са тежки, с предвидена наказуемост лишаване от свобода до петнадесет и до десет години, уточняват от съда.

Чужденците са задържани под стража от 25 юли 2023 г. Техните защитници са обжалвали определението на Окръжен съд Бургас пред въззивната инстанция. Според апелативните съдии обаче атакуваният съдебен акт е правилен и законосъобразен.

В мотивите си посочват, че на този първоначален етап от разследването наличните доказателства са достатъчни да се направи извод за съпричастност на всички обвиняеми към инкриминираната дейност, свързана с държане и разпространение на наркотични вещества в Слънчев бряг.

До момента събраните доказателства подкрепят обвинителната теза, че тази дейност е съвместна, съгласувана между всички и извършвана с користна цел.

Според съда налице е и втората законова предоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – опасност от извършване на престъпление, ако обвиняемите не бъдат задържани на този етап от разследването.

 Касае се за група с голям брой участници, добре организирана и конспиративно действаща за извършване на престъпления, свързани с разпространението на наркотични вещества, мотивират се магистратите.
 Определението на Апелативен съд Бургас е окончателно.

 

Разбиха група от чужденци, разпространявали наркотици в Слънчев брягТе са били граждани на Нигерия и Гана

Голяма акция в Слънчев бряг - десетки униформени с качулки задържаха група мъже

Арестуваха бивш футболист на Левски за разпространение на наркотици в Слънчев брягМайкъл Тевия живее от години в България, играл е за няколко български клуба