Голям пожар избухна преди час на сметището в Ново село. Пушекът се вижда и се усеща чак в Стамболийски. Районът около огнената стихия е потънал в гъст задушлив дим, а според очевидци има опасност от обгазяване. Огънят пламнал малко след 16 часа и веднага към мястото са се отправили две пожарни.

Още преди огнеборците на мястото на инцидента пристигна кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев, за да се увери, че няма пострадали хора и че своевременно мястото ще бъде обезопасено. Пристигна и полиция, която предупреждава шофьорите да избягват пътя, който преминава покрай огъня. Кметът на Ново село Тодор Атанасов до момента не се е появил на мястото.

Гори биологичното сметище, което по искане на управника на Ново село е изградено през 2012 година тук до кариерата, на границата между Ново село и Триводици. Това е същият терен, на който през юли Общинският съвет на Стамболийски гласува да бъде изградено депо за компостиране на растителни отпадъци, пише Дарик. Намеренията са да се премахне сегашното сметище и да се изгради модерна инсталация за компостиране на стойност 3 милиона лева. Срещу решението на съветниците обаче кметът на Ново село организира протест.

Група от негови привърженици разпространи лъжлива информация, че тук ще се прави сметище и изопачи добрата инициатива за компостиращата инсталация. В момента всъщност гори точно сметището, което протестиращите срещу депото за компост бранеха със зъби и нокти.

От пожарната все още не могат да дадат информация за причината за пожара. Видимо огънят е обхванал около 150 декара площ. Все още не може да се каже и каква е степента на замърсяване на въздуха, но миризмата от пушека е изключително неприятна. Не се знае и какви отпадъци горят и дали сред боклука има токсични вещества, защото няма информация върху сметището да е упражняван контрол. Задължението за това е на кмета на Ново село.

Снимка: Архив

Още новини ТУК

TrafficNews.bg