Глобиха с 2000 лева фирмата, от чийто магазин е закупено оръжието, с което 14-годишни деца стреляха по случайни минувачи в Смирненски и счупиха стъклото на автобус от градския транспорт.

Инцидентът стана на 23 февруари тази година, около 14:30 часа, в района на Математическата гимназия. При стрелбата пострадаха двама души и именно след този случай започнаха масови проверки по оръжейните магазини в Пловдив, за това дали се продават пневманични оръжия на непълнолетни и дали тези, които подлежат на регистрация в полицията, са докладвани. 

На 8 февруари 2023г. около 14:30 часа е проверен и въпросният магазин на бул.“Пещерско шосе“ № 7, като на собствениците е съставен акт за 2000 лева. Това става ясно от решението на Пловдивския районен съд, където е обжалвано наказателното постановление. Магистратите обаче не са съгласили да отменят акта.

Двама души са пострадали при стрелбата в Пловдив, започват масови проверки на оръжейните магазиниЕдин от непълнолетните стрелци е закупил оръжието без родител

След изстрела по автобус в Пловдив: Задържани са две непълнолетни момчетаОт тях е иззет въздушен пневматичен пистолет

При стрелбата с въпросното оръжие закупен от магазина - пневматичен пистолет „UMAREX X-B-G“ КАЛИБЪР 4,5ММ пострадаха общо двама души - момче на 14 години, като в ръката му са попаднали два от изстрелите, произведени от терасата на жилищен блок. Вторият пострадал бе полицейски служител - жена, която не е била на работа в този момент. Сачмите са прелетели непосредствено до главата ѝ.

Според данни на прокуратурата единствено късметът е помогнал да не се стигне до по-сериозен инцидент. След стрелбата учениците прекараха в ареста 24 часа по закона на МВР.

Припомняме, че само преди дни 18-годишен младеж беше осъден на пробация за друг случай със стрелба по автобус в Пловдив. 

18-годишният ученик, стрелял по рейс в Пловдив, договори пробацияИван Борисов ще посещава пробационен служител 2 пъти седмично за период от 6 месеца