18-годишният ученик Иван Борисов, който преди година стреля с пневматичен пистолет по автобус №12 от градския транспорт в Пловдив, ще посещава пробационен служител 2 пъти седмично за период от половин година. За това наказание се договори бъдещият абитуриент, след като беше изправен пред Пловдивския районен съд.

На влизане и излизане в съдебната зала Иван скри лицето си от медиите, а по време на самото заседание младежът не свали качулката си. По време на делото стана ясно, че ученикът от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване - "Христо Ботев" е възстановил сумата от 2814,60 лева, която представляват нанесените щети по превозното средство. Той има и 7-дневен срок да внесе присъдените му разноски по делото в размер на 696,40 лева. Веднага след заплащането им присъдата влиза, като не може да бъде обжалвана или протестирана.

Адвокатът на Иван – Славчо Харалампиев коментира, че споразумението е най-доброто решение за младежа и благодарение на него, той получава най-лекото наказание – пробация.

Тийнейджърът, стрелял с пистолет по автобус в Пловдив, скри лицето си от медиите в съда

Според обвинителния акт Иван Борисов е закупило оръжието от магазин за фойерверки, а боеприпасите за пистолета представлявали метални топчета.  Преди инцидента той споделил със свои приятели и съученици за притежаваното от него оръжие, като понякога им го давал и те да стрелят с него по различни цели – указателни табели, улични лампи и автобуси на градския транспорт .

На 9 ноември 2022 година ученикът се срещнал със свои приятели, като носел в раницата си оръжието. Всички заедно отишли в училище „Елин Пелин“ в Пловдив с намерението да стрелят по преминаващи автобуси от градския транспорт. Около 21:00 часа се задал автобус от градския транспорт, а в него бил само водачът му, който се придвижвал към гаража, след приключване на работа по линия № 12. Виждайки превозното средство младежът произвел изстрел към него, като металното топче уцелило дясното стъкло на рейса, в резултат на което се пръснало. Шофьорът се изплашил и подал сигнал до 112, а униформени задържали тримата към онзи момент непълнолетни младежи.