Печатница за пари от най-високо качество и над 2.5 милиона фалшиви евро бяха открити в къща в свищовското село Деляновци при специализирана операция на ДАНС и МВР под ръководството на окръжната прокуратура в Плевен. Задържани са трима мъже на възраст между 30 и 40 години за 72 часа, съпричастни с престъпната дейност. За бандата фалшификатори постъпила информация по линия на Европол, които засекли подготовка на сделка за пласиране на евробанкноти в Испания, произведени у нас.

До момента са преброени 24 000 банкноти с номинал 100 евро, които са в почти завършен вид, и още около половин милион евро, по три банкноти на лист. 

Отделно от тях са открити стикери, водни знаци, плаки, химикали, бои, компютърен софтуер и проверяващи машини, които гарантирали високото качество на купюрите, 13 неистински документа.

Според разследващите печатницата е действала няколко месеца.

От прокуратурата съобщиха, че двама от задържаните са осъждани, единият от които за същото престъпление. Той не е изтърпял наказанието си, наложено през 2014 г. и е бил обявен за общодържавно издирване.

Още новини четете ТУК

TNS.bg