79-годишен софиянец, изгорял с близо 10 хиляди лева, разказа пред TrafficNews.bg как е бил измамен от ало мошеници.

Когато вдигнал телефона, отсреща му се представил "инспектор Георгиев от Четвърто районно управление". Предупредил възрастния мъж, че измамници са го набелязали. После обяснил, как те ще отидат пред вратата на апартамента му и ще му звъннат по телефона, за да го изнудват. Така и станало. Пенсионерът не отворил вратата, но по телефона получил заплахи, че ще бъде пребит, вързан и ще му отрежат ушите.

79-годишният мъж обаче бил спокоен, защото на другия телефон през цялото време на отворена линия стоял мнимия инспектор от полицията. Именно той уговорил дядото по-късно да излезе от апартамента си, да остави 2500 евро в градинка в центъра на София, след което да изтегли още толкова.

Когато бил пратен да изтегли още пари от втори клон на банката, възрастният мъж се усъмнил и прекратил връзката с представилия се за полицай. До момента обаче вече бил изгорял с пет хиляди евро.

Епидемията от ало измами продължава да взима жертви, предупредиха от МВР. В сряда столичен архитект се прости с 91 000 лева и за малко не загуби и апартамента си.

Според Иво Величков от СДВР поне веднъж на ден от началото на годината някой пада в капана на ало измамите.

Въпреки усилията на полицията до момента са задържани малка част от телефонните изнудвачи. В опасния бизнес са организирани мрежи от хора, които са трудни за залавяне, обясняват криминалистите.