Бившият футболен рефер Момчил Врайков отива на съд за скиминг устройства, намерени в дома му през 2012г. Обвинителният акт срещу него е внесен този четвъртък в окръжния съд в Пловдив, съобщиха от прокуратурата.

През септември 2012 г.  в полицията получили европейска заповед за арест на Врайков. Той бил задържан в апартамента си в район „Тракия” и по време на ареста му по ЕЗЗА, ченгетата намерили в дома му две отливки от твърд материал, както и преносим компютър с текстови файлове за пет електронни платежни инструменти. Извършената в хода на разследването компютърно-техническата експертиза установила, че информацията била достатъчна, за да бъде записана на друга магнитна карта и използвана за теглене на пари в брой или закупуване на стоки. Двете отливки от пластмаса по размер и форма били идентични с тези на използваните в скандинавските държави за автоматизирани бензиноколони, от които може да се купи гориво с карта. Петте банкови карти менте пък били на името на различни титуляри от Дания и Швеция.

При задържането си през септември 2012г. Врайков даде съгласие да бъде екстрадиран за Дъблин, но постави условие, ако има присъда, да я изтърпи в България. Пред съда тогава той каза: „Бях арестуван без в мен да бъде намерено нищо. Не съм теглил пари от чужди банкови сметки”.

На 11 февруари 2011 г. бившият рефер бил закопчан на „Богър стрийт ъпър”, малко след като изтеглил на два пъти общо 900 евро от банкомат на ул. „Ватерло роуд”. Първото теглене било за 500 евро, а с друга карта Врайков прибрал още 400 евро. Полицаи, които наблюдавали банкомати в местен мол, го хванали при рутинна проверка около 1,30 часа през нощта. Близо до банкомата бил и втори пловдивчанин, който по-рано перз април 2012г. бил екстрадиран в Дъблин по същите обвинения.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Врайков е обвинен в Пловдив, е лишаване от свобода от 1 до 8 години. Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Още новини четете ТУК

TrafficNewS.bg