Допълнителната експертиза забавя края на делото срещу 39-годишния Емил Андреев, който в края на 2022 година блъсна и уби възрастна жена в Пловдив.

Инцидентът стана на 1 декември 2022 година. Около 7 часа сутринта мъжът пътувал с мерцедеса си по бул. „Свободна”, като по непредпазливост блъснал пресичаща 76-годишна Цветанка Миленчева. На място пристигнали екипи на полицията и Спешна помощ и пешеходката била откарана в болница, където по-късно починала. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора били отрицателни.

Срещу 39-годишния мъж започнало производство и му било повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на нарушаване на Закона за движение по пътищата.

В първото заседание по делото Емил Андреев и адвокатите му поискаха делото да протече по съкратено съдебно следствие, като постигнаха съгласие със страните да се ползват протоколите за разпит на свидетели от досъдебното производство и да се изслуша заключението на съдебно медицинската експертиза. В хода на делото ще бъдат разпитани единствено децата на починалата жена – Васил и Мария Миленчеви. Те, заедно с внуците на пенсионерката, бяха конституирани и като частни обвините в процеса. Днес обаче стана ясно, че ще бъде изготвена допълнителна експертиза и по тази причина делото се отложи за 12 март.

При този сценарий на провеждане на делото, без да се разпитват всички свидетели, се цели единствено да не се утежнява процеса. Въпреки че той ще протече по реда на едно от съкратените съдебни следствия, обвиняемият Емил Андреев няма да може да ползва намалена с 1/3 присъда, както е при цялостното признаване на вина.

Към момента шофьорът е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лева.

Съдят по съкратена процедура шофьор, убил възрастна пешеходка в ПловдивСрещу 39-годишния Емил Андреев е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост