Какво се случва с разследването срещу Миглена Каканашева – Мегз, относно предизвиканата от нея катастрофа в Раковски? Изминаха две години от инцидентът, при който жена пострада тежко, а причината – Мегз не е спряла на знак „Стоп”. Произшествието стана на 8 април 2019 година.

Както TrafficNews.bg съобщи още тогава дизайнерката не спряла на знак „Стоп” и отнела предимството на  лек автомобил „Хонда“ в град Раковски. По данни на МВР, 71-годишна жена е била пострадала и настанена в болница за лечение.

Според държавното обвинение Каканашева е предизвикала инцидента, като не е спряла на знак СТОП, отнела е предимството на другата кола и така е последвал сблъсъка. С действията си зад волана Мегз е причинила средна телесна повреда на пътничка в ударената кола. Освен всичко това, по време на произшествието, дизайнерката е изтърпявала административно наказание – лишаване от свидетелство за управление на МПС. 

Прокуратурата пое катастрофата, предизвикана от Мегз, тя се размина с друго тежко обвинениеЕдин от запорите на фирмите на Рончев е вдигнат

Спрямо Каканашева е било повдигнато обвинение, което преди дни е било частично прекратено, научи TrafficNews. Първоначално тя е била подведена под отговорност за това, че е причинила средна телесна повреда след управление на моторно-превозно средство без нужната правоспособност. Оказва се обаче, че правната квалификация е била неточна, тъй като „неправоспособност” се отнася за лица, които никога не са имали книжка, отнети са им всички контролни точки или орган на реда е издал заповед за отнемане на правоспособността.

Именно поради тази причина и наблюдаващият прокурор е прекратил производството срещу Мегз в тази част.

Недоволни от това, пострадалата 71-годишна жена и адвокатът й са подали иск в Районен съд. В мотивите си, те са описали, че постановлението на държавното обвинение е незаконно.

Не на такова мнение обаче са били магистратите. Според съдебния състав действително Миглена Каканашева е била „правоспособен” водач, с налични 15 контролни точки в талона. Тя обаче е карала в онзи ден без книжка, която й е била взета заради неизплатени глоби за нарушения по Закона за движение по пътищата.

„Каканашева не е осъществила от обективна страна състава на престъплението по чл. 343 ал.3 пр.V б."а" вр. ал.1 б."б" вр. чл.342 ал.1 от НК, а именно към момента на настъпване на произшествието същата макар и с отнета книжка по административен ред, не е била лишена от право да управлява моторно-превозно средство. Към този момент тя е имала останали още 15 контролни точки от общо 39, т.е. не е загубила правоспособността си”, се казва в решението на Районен съд.

Междувременно срещу Каканашева продължава наказателното производство за причинената от нея катастрофа.

Ако бъде призната за виновна по този казус, то Мегз ще се отърве с ефективно наказание, макар вече да е осъждана.

Припомняме, че дизайнерката от Раковски се сдобиха с условни присъди по обвинението за обсебване. Двамата с бившето си гадже Румен Рончев, заедно с братовчеда на Каканашева, който също бе обвиняем по делото, са сключили споразумение с прокуратурата.

Три години условно с 5 години изпитателен срок получи Румен Рончев, Мегз - 2 години лишаване на свобода с 4 години изпитателен срок.

Край на сагата с Кубчето! Мегз и Рончев - с условни присъди

 

От правна гледна точна Каканашева няма как да изтърпи „лишаване от свобода”. Пътното произшествие е настъпило по време на първото разследване срещу нея, тоест Мегз все още е била с чисто съдебно минало.

В крайна сметка последната дума има Районен съд.

Мегз катастрофира! Дизайнерката заби мерцедеса си в кола в Раковски