Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже - на 31 и на 43 години, за това, че на 08.08.2022 г., в село Искра, общ. Първомай отнели сумата от 370 лева от 72-годишен мъж, като използвали за това сила. Предвиденото по закон наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Установено е, че на 8 август 2022 г., в селото, около 22,30 часа двамата апаши отишли в дома на възрастния мъж, който живеел сам. Първият влязъл в къщата, а вторият останал навън да пази и следи за преминаване на минувачи. Единият започнал да тършува за пари в стаята, където възрастният мъж се намирал. Пострадалият го осветил с фенер, понеже в жилището нямало ток. В това време крадецът се обърнал и му нанесъл няколко удара с юмрук в областта на гърба, след което намерил 370 лева, взел ги и избягал.

Парите били от пенсията на пострадалия, която получил предишния ден. Бил е подаден сигнал в полицията и само след един час двамата извършители са били установени и задържани от служителите на РУ-Първомай.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.       

Във връзка с извършеното тежко криминално престъпление, днес, 10 август 2022 г., в кметството в село Искра се проведе среща между кмета Тодор Налбантов и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура- Пловдив, гл. инспектор Георги Георгиев, началник на РУ-Първомай, ст. инспектор Жельо Парушев, началник на група „Охранителна полиция“ към РУ-Първомай и Петко Палаков, младши районен полицейски инспектор, отговарящ за населеното място. Те се срещнаха с пострадалия мъж, който им благодари за бързото разкриване на престъплението.

„Наша основна цел е намаляването на битовата престъпност и най-вече в малките населени места, където живеят много възрастни и самотни хора. Те трябва да живеят спокойно и ние правим всичко възможно това да се случва. Бързото задържане на извършителите на грабежа в с. Искра е пример за добро взаимодействие на полицията, прокуратурата и местната власт. Кметът веднага се е обърнал за съдействие, което е помогнало за бързото разкриване на престъплението“, каза Атанас Илиев, заместник-районен прокурор. Той допълни, че за предотвратяване на битовата престъпност в малките населени места ще бъдат взети всички възможни мерки по закон.

По отношение на друг подобен случай от 30.07.2022 г. - извършен грабеж в дома на възрастна жена в село Скутаре, Окръжен съд-Пловдив на 09.08.2022 г. е потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража“ на двамата извършители.

„С цел намаляване на битовата престъпност ще продължи провеждането на регулярни срещи между ръководството на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив за организирането на съвместни действия в борбата с този вид деяния“, заяви още прокурор Илиев.