Четиримата дилъри, заловени в Пловдив с 5кг марихуана, малко количество синтетичен канабиноид и хероин, са разполагали с доста по-сериозни количества наркотици. Това изложи като данни в хода на днешното заседние апелативният прокурор. По думите му останалата част от дрогата не е намерена.

Преди близо седмица окръжните магистрати взеха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 35-годишния Дамян Христозов, 45-годишния Васил Попов и 29-годишния Петко Йорданов, които бяха хванати след спецакция на пловдивската полиция.Те решиха да обжалват на втора инстанция. Днес тримата мъже отново се изправиха пред Темида с надеждата да им бъде наложена по-лека мярка, а именно "домашен арест", но магистратите порязаха искането им.

Защитата на Христозов изиска от съда да не се приема решението на Пловдивския окръжен съд и да се измени мярката на обвиняемия в по-лека, защото здравословното състояние на подзащитния му е доста влошено.

За „домашен арест” помолиха и другите двама адвокати на останалите обвиняеми. Според защитата на арестувания Йорданов- адвокат Батков, подзащитният му трябва да бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение, защото 29-годишният мъж е имал за цел само да предаде плика, в който е бил наркотика, а  не с цел да разпространява. Юристът добави, че Петко Йорданов не се познава с обвиняемите, а само със четвъртия замесен Зорко Йорданов, който бе освободен под гаранция от 2 хиляди лева.

Държавното обвинение настоя съдът да потвърди ареста, като смята, че до момента са събрани достатъчно доказателства, за да стане ясно, че обвиняемите имат намеса в престъплението. Относно доводите на защитника на Христозов, който отбеляза, че здравословното състояние на обвиняемия е влошено, прокурорът каза, че има обособено място- специализирано медицинско заведение към затвора, в което арестуваният може да се лекува.

В последните си думи към съда 35-годишният Дамян Христозов каза, че иска по-лека мярка защото е на метадонова програма и се лекува при психиатър.

Просто съм наркоман, а те ме изкараха най-големият дилър. Не съм ходил на срещи и не са намерили една стотинка в нас”, добави още той.

Васил Попов и Петко Йорданов също отправиха искане към съдията за по-лека мярка, като единият дори изтъкна, че е съдействал на полицията за разследването.

Въпреки изложените доводи на защитниците, апелативните съдии приеха, че към настоящия момент има опасност ако обвиняемите бъдат пуснати с по-лека мярка, да извършат друго престъпление. Така те потвърдиха определението на Окръжен съд- Пловдив.

Припомняме, че спецакция на служители от отдел „Криминална полиция” бе проведена преди повече от седмица на територията на Пловдив със съдействие на колегите им от сектор СПС. На едно от кръстовищата в града принудително бе спрян и задържан водач на лек автомобил, непосредствено след извършена сделка с наркотични вещества. Паралелно с него са арестувани и останалите четирима участници. Бяха извършени  претърсвания в спрения автомобил и на два частни адреса, както и лични обиски на мъжете, при което бяха иззети наркотиците.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Трима от задържаните с 5 кг марихуана в Пловдив, остават зад решеткитеТе са множество криминални прояви