Приключиха пледоариите на страните по делото за убийството на Жоро Джевизов–Плъха извършено от д-р Иван Димитров на 2 март 2018 година. Това се случи днес в Апелативен съд- Пловдив.

След като бяха разпитани всички свидетели по делото  в предходни заседания, на днешния ден магистратите изслушаха комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза и комплексната физико-трасологична експертиза.  Макар експертното заключение да бе готово отдавна, през юни прокурор Иван Перпелов пожела при изслушването да присъстват и вещите лица, към които представителят на държавното обвинение да зададе въпроси.

Процесът премина през няколко инстанции и беше връщан за ново разглеждане, а през месец март 2022 година докторът беше признат за виновен  по обвинението за убийство на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и по обвинението за държането на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение.

На д-р Иван Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено /условно/ с изпитателен срок от четири години.

Прокуратурата поиска ефективна присъда за д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха, делото е на финалната праваВ своите последни думи д-р Димитров каза, че съжалява за случилото се

Днес докторът отново се изправи пред магистратите и бяха изслушани и приети и двете експертизи. Съдът разпита и последният свидетел по делото, който е собственик на фирмата, поддържала видеонаблюдението на магазин, чиито камери са заснели обвиняемия.

В комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза се сочи, че в кръвта на убития Джевизов е установено наличие на морфин (спецефичен метаболит получен вследствие на употребата на хероин), както и на бензодиазепини. По думите на лекарите те водят по-скоро до пасивност, а не до активно  поведение или агресивност. След изчитането и на комплексната физико трасологична експертиза, държавното обвинение отправи няколко въпроса към вещото лице, за да стане ясно в съдебната зала, дали прорезната рана на крака на д-р Иван Димитров е от нож, който е държан или хвърлен по обвиняемия.

По думите на прокурора експертизата не е пълна и така бе поискана за назначаване допълнителна такава за доизясняване на обстоятелства около ножа и раната от него. Обвинението пожела да бъде отговорено конкретно на въпроса – какво е било разстоянието от обвиняемия и починалия и да бъде изследвано дали има самонараняване , а не както Димитров твърди,  ножа да е хвърлен по него от Жоро Джевизов-Плъха.  Защитата на частните обвинители- адвокат Красимир Елдъров се присъедини към искането на държавното обвинение.

Съдът обаче реши, че не следва да бъде назначена допълнителна експертиза и затова остави искането на държавното обвинение без уважение.

Така започнаха пледоариите на страните по делото. Прокуратурата и адвокат Елдъров пожелаха обвиняемия да бъде признат за виновен и да получи ефективна присъда , защото е налице превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Според държавното обвинение подсъдимият представя различни версии за фаталната вечер.

Припомняме, че убийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие. Тогава Жоро Плъха влязъл в двора на кооперацията в която живее докторът, за да краде от гаража му, а Димитров го прострелял с незаконен пистолет. Жоро Джевизов избягал, а на сутринта бил намерен мъртъв в близост до областната управа.

Предстои Апелативен съд да обяви своето решение.

Съдебната сага с д-р Димитров и Жоро Плъха продължава, чакат се нови експертизи и стари свидетелиУбийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро ПлъхаНа Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от 2,5 години условно с 4 години изпитателен срок