Делото за катастрофата с участието на Лютви Местан започва по същество. Окръжният съд в Кърджали насрочи заседания за 5 и 6 април. Съдът посочва като обвиняеми за инцидента, при който загина 6-месечно бебе, лидерът на ДОСТ и бащата на детето.

Припомняме, че катастрофата стана през април 2019 година на пътя Кърджали – Маказа. Колата, управлявана от лидера на ДОСТ, излиза от път без предимство, а автомобилът на семейството се движи с превишена скорост.

6-месечно бебе загина при катастрофа с колата на Лютви МестанДеветгодишно дете и жена на 28 години от другия автомобил са транспортирани в Спешното отделение на болницата в Кърджали

Местан е обвинен, че е отнел предимство. Обвиняем е и бащата на загиналото бебе. Според прокуратурата той се е движил с несъобразена скорост и детето не е било в специално столче.

В съдебната зала Местан определи обвинението като политическо и заяви, че има измама в използваните доказателства, предаде NOVA. Според него цялото дело, обвинителният акт и 13 тома са продукт на една много тежка измама, извършена от страна на наблюдаващите прокурори в изпълнение на една откровена политическа поръчка.

 По думите на наблюдаващия прокурор Росица Георгиева всички относими факти и обстоятелства към обвинението, което е повдигнато към двамата подсъдими, са отразени в обстоятелствената част на обвинителния акт. А в обстоятелствената част е разказана цялата случка, кой кога какво е направил, след което са посочени нормите от ЗДвП, които са нарушени от всеки от двамата и които са довели до този резултат.