Стоян Зайков-Чане се е застрелял в гърдите с пушка самоделка, 12 калибър, когато е бил обкръжен от баретите. Това стана ясно от думите на шефа на областната дирекция на МВР-София Николай Спасов тази сутрин. "Категорично не е използвано оръжие и физическа сила срещу Зайков", увери той по повод съмненията, че издирваният за две убийства в Костенец беглец сам си е теглил куршума, при това не в главата, а в тялото. 

Спасов обясни, че служителите на МВР не използват оръжие с такъв калибър, с което се е самоубил Чане и това щяло да се докаже от следствието.

"Не е задължително човек да се застреля в главата", настоя Спасов. До разкриването на Чане на двадесетия ден от началото на издирването пък се стигнало, не заради щастлива случайност, а защото полицията вече била наясно в какъв район се придвижва бившият затворник. 

"Сигналът вчера за Стоян Зайков не е от гражданин. От направените анализи и профилът беше установено неговото движение. Той през цялото време се движеше от Горна Василица до Долна Баня, в Свети Спас, където има няколко разбити къщи, за които по безспорен начин сме доказали неговото присъствие.

От анализа, който направиха и движението му по време и място, съответно снощи, колеги, които обхождаха района, забелязаха лице, което отговаря на описанието на Зайков", разясни детайлите по разкриването на заподозрения двоен убиец старши комисар Николай Спасов.

Стоян бил видян в храстите в полето, близо до завода. 

" Незабавно бяха сформирани екипи и са насочени към мястото. Когато го заграждат - се чува изстрел от него. Имало е и изстрели от наши служители, които са били предупредителни. След това се чува втори изстрел от страна на Зайков. Спрямо него не е употребявано оръжие или физическа сила. Раната му е в гърдите", добави той.

Според участниците в разследването беглецът изминавал по 20 км на ден, сменяйки скривалищата постоянно. Това налагало  извода, че не е имал помагач, защото е бил принуден сам да си търси храна.

На въпрос на TrafficNews защо Зайков е посегнал на живота си след като екипът психолози на МВР, изготвил негов профил, беше категоричен, че той няма да сложи сам край на живота си, Спасов коментира, че беглецът се е почувствал в безизходица и това го е подтикнало да се застреля. Според него като външност беглецът почти не бил променен спрямо момента, когато изчезна. 

Спасов беше категоричен, че има достатъчно доказателства, че Чане е застрелял на 9 май бившата си приятелка Милена Шишкова. Бившият затворник е заподозрян и за последвалото пет дни по-късно убийство на неговия съсед и братовчец Валентин Петров.