216 предотвратени опита за телефонни измами през цялата изминала година сочат данните на сектор „Измами" в Главна дирекция „Национална полиция“. Само за месец януари на настоящата техният брой е 39, съобщават от полицията. 

Анализите показват, че през последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

От сектор „Измами" отново припомнят, че основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. При някои по-редки случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток.

От Главна дирекция "Национална полиция" отново напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама и съветват:

Затворете веднага телефона!

Не действайте импулсивно!

Не се предоверявайте!

Опитайте да се свържете с ваши близки!

Подайте сигнал на тел. 112!

При никакви обстоятелства не предоставяйте наличните средства на непознати!