Десетки близки и приятели на Виктор Василев и Тодор Бараков, загинали в зверското меле край Кадиево, се събраха тази сутрин на протест пред съда в Пловдив.  Причината е наложената мярка за неотклонение спрямо виновника за мелето – Петър Маринашки, който е пуснат на свобода под парична гаранция от 2000 лева.

Мирният протест е под надслов :"Справедлива присъда, за смъртта на Тошко и Виктор!"

Бащата на 16-годишният Тодор настоява за справедлив процес.

„Не сме доволни от мярката, която му е взета за неотклонение, два човешки живота не струват 2000 лева. Шофьорът е употребил наркотици и това е недопустимо. Излезе химичната експертиза от ВМА София, която показва, че в момента на катастрофата шофьорът е пушил марихуана“, каза още почерненият родител.

Бараков е категоричен, че не е знаел преди инцидента, че Петър употребява наркотици. Разбрал е след това.

 „Настояваме за максимална ефективна присъда. Възмутени сме и мислим, че за много по-малки провинения хората стоят в арест.  Петър системно е шофирал бързо и е създавал предпоставки за катастрофи. Ние сме меко казано потресени“, коментира Галина, майка на Тошко.

По думите на Тодор Бараков, надали днес Маринашки ще признае вина.

"След това арогантно поведение, не вярвам, че ще привнае вина", каза Бараков

Адвокатът на Петър заяви, че това е един трагичен случай, като неговият доверител съжалява за стореното.

„Той не е карал с превишена скорост, а употребата на марихуана е спорна. Този протест е безпредметен. Какво ги кара тези хора да се съмняват в справедливостта на съда? Тези хора не искат справедливост, а отмъщение. Отмъщението убива справедливостта“, заяви адвокатът

Петър Маринашки ще се изправи днес пред съда. Той е привлечен за това, че  при управление на лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на 16 и 17 годишни момчета, както и средна телесна повреда на друго 16-годишно момче, довела до трайно затруднение на движенията на дясната му ръка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – марихуана, и е настъпила смърт на повече от едно лице и средна телесна повреда на едно лице.