За да спечелиш пари, трябва да работиш много или да имаш добра идея. Печалбата от тотото също е вариант, но късметът се усмихва на малцина. Когато обаче боравиш ежедневно с големи суми, понякога се изкушаваш да щипнеш от тях или дори да ги задигнеш всичките. После бягаш или лъжеш, че са те обрали. Подаваш сигнал в полицията, описваш въображаем нападател и се надяваш, че няма да те разкрият, съобщава „24 часа“.

Е, оказва се, такива инсценировки рядко минават и полицията бързо разбира измамата, а сценаристите на измислените обири се огъват и признават всичко.

Такъв е случаят с 30-годишен бизнесмен от София, който е сред рекордьорите за задигнати пари при измислен грабеж. През октомври м.г. той трябва да предаде на съдружника си 45 000 лв. оборотни пари.

Съблазнява се обаче от голямата сума и решава, че може да ги удвои. Отива на казино и в началото късметът му проработва. Мъжът обаче продължава да играе и започва да губи. Решава, че може да си върне парите и не спира със залозите, докато не загубва всичко.

В безизходицата измисля сценарий, че е ограбен, разказват криминалисти. В стремежа си да не бъде заловен, бизнесменът стига до крайности.

Пробожда се няколко пъти с нож, за да убеди униформените, че наистина е нападнат и ограбен, и дори се връзва с белезници за тръба. Полицията реагира на сигнала и започва да търси нападателите.

След стандартна полицейска работа като преглеждане на камери и разпити на свидетели, се оказва, че записи просто няма, а бизнесменът е загубил парите и се чуди как да заблуди съдружника си. Според запознати от срам измамникът дори се изнася от старото си жилище. След като е заловен, стига до съд.

Полицаи обясняват, че при такава инсценировки човек може да бъде обвинен за длъжностно присвояване, тъй като е финансово отговорно лице. Това обаче не е единсвеното, което може да понесе. Прокуратурата обвинява сценаристите на криминални сюжети и за лъжесвидетелстване заради явните измислици, които разправят пред полицаи и следователи.

“Всъщност такива грабежи не са много чести”, казва криминалист, който работи по линия на обирите. “Процентът им е не повече от 1-2 от всички престъпления, които разследваме”, обяснява той. За сметка на това са константна величина - нито се увеличават, нито намаляват. Просто всяка година се намират хора, които да решат, че това е най-лесният начин за печелене на пари, казва униформеният.

TrafficNews.bg