Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров е осъден и на втора инстанция. Присъдата от 10 години затвор е за присвояване на почти 5 млн. лева. Това е решил Военно-апелативният съд в София, като е потвърдил в тази част присъдата на първата инстанция.

Обвинението срещу Киров е, че в периода от 2007 г. до 2011 г. е присвоил парите, като за улесняване на присвояването съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Документите, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, съобщава Правен свят.

През август м.г. Военният съд в София прие, че Киров наистина е отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и др. Кирчо Киров пък беше категоричен, че парите са харчени за вербуване на информатори, а делото срещу него е политическа поръчка.

Военният съд му беше наложил забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства за срок от 15 години. Военните магистрати уважиха изцяло и предявения от НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева.

На втора инстанция Киров е оправдан само за това, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание. Забраната на Киров да не заема ръководни постове е намалена на 13 години.

До делото срещу Кирчо Киров се стигна, след като през април 2012 г. изненадващо бе уволнен от премиера Бойко Борисов, като негов съветник по въпросите на сигурността. Киров се задържа на този пост само няколко месеца, след като преди това напусна шефското място в НРС. Ден след новината за уволнението му, прокуратурата обяви, че срещу него е образувано дело за финансови несъответствия. То започна след финансов одит на Сметната палата на разузнаването и на Националната служба "Охрана".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg