10- месечно куче от породата Кане Корсо Италиано бе убито от множество куршуми в един от столичните квартели. Осем изстрела са пронизали домашния любимец посред бял ден в "Студентски град". Броят на куршумите показва дълбока ненавист, а също и колко жестоки могат да бъдат някои хора. Нереално е, че в 21- ви век, можем да бъдем свидетели на подобна варващина. Въпреки времето и мястото на стрелбата, като по чудо, няма други пострадали или ранени.

Екипът на TrafficNews.bg  се свърза със собственика- Константин. С огромна болка, той разказа за кървавата развръзка.

Около 12 часа на обяд той излязал на разходка с двете си кучета, порода Кане Корсо- женско куче, което е на година и половина, и мъжкото- Тор, което било само на 10 месеца. Те били на повод и се разхождали кротко, без проблеми. Изведнъж от храсти изскочили други три кучета, които нападнали и започнали да хапят домашните. В опит да се защитят, те се отскубнали и започнали да тичат. Младежът тръгнал да ги гони и се обадил на приятел, който да му помогне.

Докато ги търсел, младежът чул изстрели. Приятелят му, който се претекъл на помощ, минал от едната страна на жилищен блок, а собственикът на кучетата от другата. Отново се чули изстрели, два от които профучали до крака на Константин.

Притеклият се на помощ приятел видял как възрастен мъж застрелял от упор Тор. Младежите предпазливо попитали мъжът какво става, защото той държал в ръцете си ловна пушка. Той им отвърнал, че застрелял куче, защото се биело с бездомните, които съседите му и той хранели. Стрелецът се оказал 70- годишен бивш военен.

"Аз съм герой", възкликнал въоръженият мъж.

Освен него имало и друг, който бил с пистолет в ръцете. Константин и приятелят му открили и женското, което се било скрило в един от близките храсти. Било простреляно в задния крак. Младежите викнали полиция.

Отзовалите се на мястото представители на органите на реда разпитали очевидци. Първоначално живущите в блока защитили бездомните кучета, но версиите им се разминавали. Някои дори споменали, че видели черно куче да се бие с бездомните, а такова нямало. В последствие някои променили версиите си. Полицаите се интересували и дали е имало човек, който да е бил застрашен от случаващото се между животните, но такъв мотив за стрелбата не е имало.

"Кучетата ми са добри, тренирани, ходят по изложби. Самата порода е с добра слава, миролюбиви са. Никога не биха нападнали, а още по- малко наранили някого. Показах на полицаите и документите им. Ще съдя мъжете, които стреляха по тях и убиха Тор!", сподели Константин. "Как може да стреля така безразборно? Беше през деня на оживено място, можеше да пострада и човек!"

Константин търси вината и у себе си. Единственото, което смята, че е можел да направи, е било да сложи и наморници на кучетата си, макар да е на мнение, че това не би променило нищо, а и те са били безвредни, нямали са нужда от тази предпазна мярка.

Собственикът на животните сподели историята им и в социалните мрежи, като призова хората да обърнат внимание на случилото се с надеждата да се направи нещо по въпроса и насилието над животните да спре.

Насилието над животните в България е наболял проблем, който трябва да се вземе насериозно.

Преди 8 месеца в Пловдив стана друго жестоко убийство на куче. На 19 февруари в Кършияка се разигра истинска касапница. На ул. „Брезовска” – разярен мъж посече с брадва 4 –годишно домашно куче от породата дого аржентино. Причината според собствениците на кучето Златка Андреева и Владо Халачев е, че догото лаело по кучето на нападателя.

8 месеца по-късно виновникът все още не е наказан. Бавното правосъдие за съжаление не може да изиграе превантивна роля в случаите с насилие върху животни.  

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg