Апелативният специализиран съд отказа да пусне от ареста Николай Банев, потвърждавайки решението на предишната инстанция. Според магистратите по делото предстоят разпити на свидетели, включително служители и хора принуждавани да извършват някакви дейности. Затова има опасност Банев да им окаже натиск.

Съдът изказа и обосновано предположение за наличието на организирана престъпна група, ръководена от Николай и Евгения Баневи.

Още преди да чуе решението на магистратите обвиненият в 7 престъплени бизнесмен се закани, че рано или късно ще осъди държавата. „Моят престой в ареста ще струва много скъпо. Подготвям дела и в Страсбург, и в Брюксел", заяви пред Апелативния специализиран съд  Банев.

Той твърди, че преди ареста е подготвял приватизация на предприятие в трета страна. Заради задържането и делото срещу него имал "пропуснати ползи".

Банев каза, че е изключително разтревожен от "специалния подбор" на свидетелите, които според него правела прокуратурата.

"Естествено е да има доволни и недоволни след толкова години работа. Да има хора, които се опитват да щипват от пипера и солта на Баневи", каза още бизнесменът пред съда.

Според него "Полимери" няма и един лев задължения по приватизационния договор, а също и АКБ "Форес".

"Не мога да си представя такава страшна организирана престъпна група от майка, снаха и син, която извършва толкова голяма престъпна дейност, колкото тръби прокуратурата. Обвинението е смешно и жалко," добави Банев.

"Публично прокуратурата оповести, че в мои сметки има над 1 милиард лева. До ден днешен тя трябваше да получи информация от съответната банка или от Швейцария, но никой нищо не казва. Имам извлечение, от което става ясно, че такива пари никога не са преминавали през моя сметка", заяви Банев.