Днес издирваният с червена бюлетина от Интерпол полски престъпник Михаил Кострджева по прякор Каиша, застана пред Апелативен съд - Пловдив. Той обжалва изпълението на Европейската заповед за арест, с която е задържан. Той бе арестуван на 23 май след като наел бунгало в пловдивското село Оризари.

Каиша е с богато криминално досие. През 2010 г. полски съд го признава за виновен за цял куп престъпления и му присъжда 6 г. и 10 месеца затвор. След това обаче Каиша избягал. 

Европейската му заповед за арест е издадена за участието на Михал в криминална организация за производство и дистрибуция на наркотици.

Той е признат за виновен от полския съд за трафик на повече от 48 кг дрога, участие в отглеждането на канабис – повече от 540 храстчета, както и за ръководене на криминална организация, състояща се от няколко човека. Целта на организацията му е била продажба на дрога, проституция, грабежи и други, се казва в искането на полската страна за екстрадицията му.

Отделно Михал има обвинение и за разпространение на 20 кг амфетамини, както и 36 000 хапчета екстази и 80 грама кокаин.

На 26 май Окръжна прокуратура – Пловдив е поискала от съда вземане спрямо полския гражданин на мярка „Задържане под стража", с оглед обезпечаване производството по предаването му на полските съдебни власти за изтърпяване на наложеното му наказание. Искането е било уважено от Окръжен съд - Пловдив. 

"Знам, че така или иначе ще ме екстрадирате без значение дали съм виновен или невинен. Моля само да бъда транспротриран до Полша с медицински екип, тъй като имам аерофобия и получавам пристъпи на паника като летя със самолет" бяха последните думи на Каиша пред съда.